Начало » Новини » Коментари
04.01.2016 г.

Групите производители при животновъдите ще бъде хитът за 2016 г.

Тенденции

Sinor.bg

Фермерите най-после осъзнават, че само с обединение могат да спасят бизнеса си, затова и интересът към създаването на групи производители рязко нарасна. „Колеги от страната се допитват до нас и до службата за съвети в земеделието за възможността да се обединят, използвайки субсидии по подмярка 9 от новата програма за селските райони”, съобщи за Синор.БГ Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България и председател на втората призната организация на производителите в областта на животновъдството „Фермерско мляко”.  

Тежките процедури по създаването на организациите и липсата на финансиране през първата година от създаването им бяха основната пречка досега да няма наплив към тези организации, припомниха експерти.

При отчета си за 2015 г. зам. министърът на земеделието Цветан Димитров съобщи, че миналата година е била преломна и интересът от страна на земеделските производители към сдружаването се увеличил.

За първите седем години от членството на страната в ЕС министерството на земеделието е регистрирало само 22 организации и групи, като пет от тях са одобрени само през 2015 г. Други четири са в процедура на одобрение, поясни още Димитров.

Всички тези организации са от различни подсектори на селското стопанство – животновъдство, зеленчукопроизводство и др.

Кризата в млечния сектор обаче се оказва основен двигател за повишаване на интереса от страна на фермерите. Затова и с новата програма за развитие на селските райони интересът расте, още повече че минималният брой на участниците в една група пада от седмина на четирима души, което ще улесни хората. През миналия период се изискваше участието на поне седмина земеделски производители в една организация.

От браншовите съюзи в животновъдството призовават фермерите да създадат повече такива групи, защото имат и достатъчно време да подготвят документите си за подпомагане на тези организации.

Приемът на документи по мярка 9 ще започне на 29 август и ще продължи до 30 октомври, което е като срокове е напълно достатъчно за осигуряването на необходимите документи, посочи още Матански.

Самата организация „Фермерско мляко” вече има три години зад гърба си, като всичките осем животновъди, които участват в нея са приучили да работят в името на обия интерес.

Неслучайно те възнамеряват през новия програмен период да участват за инвестиции и по други мерки от селската програма, включително и за обща преработка на млечната продукция.

Плюсовете на тези сдружения са големи, тъй като стопаните пестят значителни средства за ветеринарно обслужване на животните, за доставка на фуражи и други суровини, необходими за работа във фермите.

До 2020 г. по селската програма за мярка 9 са заделени близо 7,8 млн. евро. Близо 90% от тези средства е европейско финансиране, припомнят експерти.

Основните изисквания към членовете на организациите е всяка година да предлагат на пазара продукция на стойност не по-малко от 25 000 лева.

Помощта по мярката не може да надвишава 10% от предлаганата на пазара годишна продукция на групата или организацията на производители през първите пет години след признаването им и не може да превишава 100 000 евро годишно.

Групите производители при животновъдите ще бъде хитът за 2016 г.
16863
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Финансиране
Банката за развитие отпуска 10 млн. лв. за фермерски организации
Насоки за създаване
Групите от производители могат да докажат оборот и само с две трети от членовете си
Има надежди
Фермери учат фермери как да създават групи на производителите
Важно за фермера
Фермери могат да кандидатстват за преработка по подмярка 4,2 само ако са еднолични търговци
Фонд „Земеделие”
Шест групи производители са субсидирани с близо 7 милиона лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини