Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.12.2015 г.

Ветеринарите ще продължат с джобни средства да купуват лекарството срещу туберкулоза

Докато конкурсът за избор на доставчик не излезе от съда

sxc.hu

Туберкулинът, лекарството, с което се открива дали едно животно е болно от туберкулоза, ще продължи да се купува с личните средства на частните ветеринари до осигуряване на новите партиди, чийто конкурс за доставка все още не е приключен. Това съобщиха от Българската агенция по безопасността на храните по повод остро поставени въпроси от частните ветеринари за доставката на необходимите количества туберкулин, които по правило се финансират от държавната профилактична програма.

Обществената поръчка за избор на доставчици обаче потъна в дебрите на съдебните обжалвания, затова и тази година заложените в профилактичната програма средства за покупка на нов туберкулин няма да се усвоят от този бюджет.

Въпреки че конкурсът за обществената поръчка беше открит още през март т.г., поради оспорване на процедурата втория кандидат в надпреварата и досега агенцията по храните не може да излъчи фирмата, доставчик на туберкулин, съобщиха от ведомството.

В държавната програма програма само по това перо прогнозно бяха заложени 247 500 лева. Общият бюджет на профилактичната програма възлиза на 15 млн. лв., но именно пореди тежките процедури на обществените поръчки повечето от дейностите по нея започнаха да се изпълняват преди малко повече от месец, припомниха ветеринари.

За да не блокира дейността по предпазването на стадата от туберкулоза, държавата се разбра с частните ветеринари да купуват от наличния пр епарат със собствени средства, които ще им бъдат възстановени веднага след избора на нов доставчик.

За изследването на животните досега се използваше доставен при предишната процедура туберкулин, поясниха за Синор.БГ от ведомството. Самите ветеринари обясниха, че имат уверението на държавните власти, че средствата за купения туберкулин ще им бъдат възстановени в края на януари.

Действията, които българските власти предприеха за овладяване на заразната болест по говедата, се следят зорко и от европейските ветеринарни власти. Да припомним, че поради бездействието на властите в продължение на три години огнищата в Разградско не бяха унищожени и в резултат на занижения контрол туберкулозата се разпространи и в други райони на страната.

Блокираната процедура за избор на нов туберкулин допълнително усложнява обстановката, от което страдат основно животновъдите.

От агенцията по храните обещават справяне с проблема. Пример за това са и предпазните мерки, които се вземат по границите с южните ни съседки, по повод разпространението на други опасни болести по животните.

Ветеринарите ще продължат с джобни средства да купуват лекарството срещу туберкулоза
8304
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини