Начало » Новини » Интервю
01.12.2015 г.

Иска се коренна промяна в арендните договори, които сега се сключват от собственици само с 15% идеална част от имота

Поземлени отношения

Sinor.bg

Ръководството на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) настоява за законови промени срещу досегашната практика при сключване на арендните договори, когато собствениците на имотите са повече от един и всеки от тях самостоятелно има право да отдадава своята част (т.нар. идеална част) под наем за 10 и повече години, без да уведомят за това останалите притежатели. Тази практика за наемане на идеалните части от земята според експертите е порочна, тъй като поставя останалите собственици на земя в неизгодна позиция и те трудно могат да се разполагат с останалата част от имота, ако примерно искат да я продадат и да постигнат реална цена.

Това съобщи председателят на асоциацията Стайко Стайков на семинар, посветен на пазарните отношения и проблемите пред комасацията на земеделските имоти.

Неговото притеснение се споделя и от останалите експерти от имотния пазар, които обясниха, че през 2015 година пазарът на земеделска земя почти изцяло е бил залят от сделки с така наречените идеални части.

В държави като България, където проблемът с разпокъсаността на земята е изключително голям, сделки с идеални части са дори забранени, посочи и Кирил Стоянов, началник отдел „Регистри и управление на държавните земеделски земи” в министерството на земеделието.

За пример Стоянов даде Турция, където със закон са забранени сделките с идеални части на имотите.

„Ние предлагаме собствениците на даден имот да се съберат и да постигнат съгласие заедно, преди да сключват договори за наем или за продажба на своите части”, посочи Стайков. Само така би се постигнал справедлив ефект, защото при всяка продажба на минимална идеална част от голям имот цената на този имот после пада значително и с това ощетява останалите съсобственици, които по-късно биха искали да сключат сделки за своите части от парцела.

Затова от асоциацията предлагат министерството да инициира работна група за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Експертите предлагат от следващата година новите договори да се сключват само ако притежателите на над 50% идеални части от даден имот са съгласни с този аренден договор. В момента това става със съгласието на притежател дори на 15% идеална част от имота.

Сегашната нормативна уредба, която позволява на един собственик сам да сключав договор за своята част, беше въведена, за да се облекчат арендните отношения, тъй като неразбирателството между снсобствениците блокираше земеделската дейност и парцелите стояха пустеещи.

Според експертите този проблем вече не съществува, тъй като повечето арендатори и притежатели на земя са изяснили взаимоотношенията си, а самите съсобственици имат изгода да получават рента, която по общо мнение носи добър доход. Затова и днес много по-лесно би се постигнало единодушие при сключването на бъдещите договори за аренда с фермерите.

Ако исканите от БАСЗЗ законови промени бъдат приети, то те могат да влязат в сила от 2016 г., когато се сключват новите арендни договори.   

Иска се коренна промяна в арендните договори, които сега се сключват от собственици само с 15% идеална част от имота
18510
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Парламентарната комисия по земеделието прие на първо четене промените в Закона за кадастъра и имотния регистър
Експертно становище
Кирил Боянов: Всяко правителство се страхува да въведе поземлен данък – защо?
Четирима фермери от Палермо изгоряха с 470 000 евро за измама
Наддаването може да се случи изцяло дигитално
Срокът на търговете за плодородна земя изтича на 5 април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини