Соята не е традиционна маслодайна култура за България, а местните фермери по принцип винаги са давали предимство на слънчогледа и рапицата, твърдят от електронното издание УкрАгроКонсалт. През последните 10-15 години реколтата от соя не достигаше и 1 000 тона, а засетите площи – 500 хектара. За осигуряване на потребностите България купуваше количествата главно от съседна Румъния, припомнят от изданието.
Но през селскостопанския сезон 2014-2015 г. българските преработватели и търговци започнаха да проявяват интерес към маслодайната култура. Търговците бяха заинтригувани от възможността да доставят соя за Турция и Европейския съюз, а преработвателнте предприятия – от производството на щрот и соево масло.
Фермерите пък реагираха незабавно на повишения интерес и още през маркетинговата 2015-2016 г. засетите със соя площи в България достигнаха 28 хил. хектара при едва 300 хектара през предходните 12 месеца, а реколтата скочи до 34 400 тона от 700 тона. Тя можеше да достигне и 50 000 тона, ако не бе сушата, потиснала добивите не само на соята, а и на останалите селскостопански култури.
Ако и през новия сезон соята в България демонстрира добра възвращаемост, може да се очаква и разширяване на площите с маслодайната култур, а след 3 до 5 години – и появатана нов играч на пазара на соя в Черноморския регион, прогнозират от изданието.