Начало » Новини » Света
27.11.2015 г.

Европейския млечен съвет поиска еврокомисарят по земеделието да бъде отстранен от поста

Заради ниските изкупни цени на млякото

От федерацията на фермерските асоциации Европейски млечен съвет са изпратили отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което настояват европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън да бъде отстранен от поста, който заема, съобщи електронното издание AgriLand.

Според президента на федерацията Ромуалд Шабер ниските изкупни цени на млякото в целия Европейски съюз оказват неблагоприятно въздействие върху фермерите от бранша, при това положението продължава да се влошава. Шабер критикува начина, по който действа Хоугън до момента за преодоляване на ситуацията. „Положението на фермите за производство на мляко в Европа се влошава с всеки изминал ден. От месеци насам в много държави цените, на които се изкупува млякото от производителите, са едва между 25 и 30 евроцента на килограм, макар да е доказано, че производствените разходи са над 40 евроцента на килограм”, изтъква той. Президентът на федерацията добавя, че всичко това се случва заради липсата на баланс между търсенето и предлагането и че това е докарало мнозина фермери до фалит, докато останалите вземат заеми, за да продължават да произвеждат мляко, което се продава под себестойността му.

Той припомня, че еврокомисарят продължава да пренебрегва проблема, и поставя под въпрос способностите му да намери решение за него. „На последния Съвет на ЕС за земеделието комисар Хоугън говори за стабилизация на пазара на мляко. Това бе поредното изявление от серия коментари, които ни карат да се съмняваме, че Фил Хоугън наистина иска да намери решение, и поставя въпроса дали е способен да го направи”, изтъква Шабер. Той не пропуска да цитира изявлението на еврокомисаря, че не са много фермерите, чиито производствени разходи са по-високи от изкупните цени, а ако има такива, те биха прекратили дейността си. „Подобни декларации не отговарят на действителността на пазара и показват липсата на експертна оценка у комисаря в областта на селското стопанство. Но всъщност комисар Хоугън разполага с достъп до няколко научни труда, които доказват, че фермерите като цяло не получават онези цени за млякото си, които биха им позволили да покрият своите производствени разходи”, отбелязва президентът на федерацията.

Според него производството на мляко не може да бъде сравнявано с други отрасли, тъй като фермерите, заели се с него, на практика са длъжни да продължават да го произвеждат. За разлика от промишлените продукти например производството на мляко не може просто да бъде прекратено в един ден и възобновено отново на следващия, обяснява той.

Шабер отбелязва също, че настоящата тенденция е не просто неблагоприятна, а опасна за селското стопанство в ЕС, и че отношенията между участниците на пазара трябва да се основават на честност и отговорност, като настоява, че отговорността за постигането на този тип отношения е на европейския комисар. „За да осигури това, комисарят за селското стопанство трябва да притежава силен инстинкт и усет – добродетели, които липсват на г-н Хоугън. Фил Хоугън няма никакво решение и дори не търси такова! Той обаче показа достатъчно добре професионалната си некомпетентност и пренебрежението си към фермерите. Затова ние като представители на произвеждащите мляко европейски фермери Ви призоваваме за това: Г-н председател, отстранете този некомпетентен комисар от заемания пост!”, категоричен е президентът на Европейския млечен съвет.

Той критикува и краткосрочните мерки, приети от ЕК за преодоляване на проблема с ниските изкупни цени на млякото. „Ценовата нестабилност от последната година показва също, че краткосрочното финансово подпомагане не успява да промени нищо в същността на проблема! Поради тази причина Ви призоваваме да проучите сериозно кризисния инструмент, прокарван от Европейския млечен съвет и други организации, който се базира върху доброволно свиване на производството”, подчертава Шабер.

Европейския млечен съвет поиска еврокомисарят по земеделието да бъде отстранен от поста
7140
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
В Брюксел ще се проведе конференция за перспективите пред селското стопанство в ЕС
Регистрациите са отворени
На 18 и 19 декември в Брюксел ще се проведе третата конференция за 2017 г. по аграрните въпроси
Дългоочаквано
Фил Хоугън ще оповести насоките за бъдещата ОСП след 2020 г.
Български фермери ще посетят Канада с делегацията на еврокомисар Фил Хоугън
Трета среща на еврокомисаря Фил Хоугън с овцевъдите
Овцевъдите в ЕС разчитат на иновациите за развитие на сектора
Преди Съвета на министрите по земеделие на ЕС
От съюза на говедовъдите пишат официално писмо до еврокомисаря Фил Хоугън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини