Начало » Новини » Света
24.11.2015 г.

Лукарски кани китайски инвеститори в индустриалните зони и София тех парк

Сътрудничество

Снимка: Министерство на икономиката

Българската делегация в Китай организира незапомнена по рода си кампания за реклама на възможностите за сътрудничество, което е от съществено значение за икономиката на страната. Премиерът Бъйко Борисов заедно с голяма част от кабинета представляват страната на Петия икономически форум Китай и страните от Централна и Източна Европа, който се провежда в Суджоу. На форума, посветен на развитието на индустриалните паркове министърът на икономиката Божидар Лукарски определи като най-значим резултат от подобно партньорство увеличаването на китайските инвестиции в България и ръста на стокообмена. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва министър-председателят Бойко Борисов.

Министър Лукарски представи България като отлично място за правене на бизнес, което предлага значителни икономически и логистични предимства на китайските компании. По думите му, стратегическата локация и добра инфраструктурна свързаност позиционират България като Източната врата на Европа.

Като приоритетни за България сектори, в които имаме потенциал за привличане на китайски инвестиции, министърът на икономиката посочи машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, химическата и фармацевтичната промишленост, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, както и съвместното изграждане на индустриални зони и технологични паркове.

От името на българското правителство той отправи покана към китайските компании да инвестират в българските индустриални паркове като стратегически инвеститори за съвместно изграждане или като индивидуални инвеститори в своите конкретни сектори. Ние предлагаме индустриални и високотехнологични паркове и зони които се ползват с подкрепа от държавата, и които смятаме, че ще са от интерес за китайските компании, подчерта той.

Конкретно министър Лукарски представи Икономическа зона Божурище, управлявана от държавната Национална компания Индустриални зони. Зоната е със стратегическо местоположение в близост до столицата и се простира на площ от около 2,7 млн. кв. метра. Има добре развита инфраструктура и е насочена към производство, логистика и услуги.

„София Тех Парк“ беше лансиран като първият научен и технологичен парк в България, предоставящ отлична възможност за разширяване на дейността на R&D центрове от Китай в Европа. Основният фокус на парка е върху ИКТ; естествени науки – биотехнологии, храни и селско стопанство; зелена енергия и чисти технологии. Компанията е собственост на държавата.

Евро-китайската икономическа зона Тракия беше презентирана като публично-частна инициатива, включваща девет общини, шест индустриални зони и три клъстера в региона на Пловдив в Централна България.

До момента зоната успешно е привлякла инвестиции от над 1 млрд. евро и над 110 чужди и местни водещи компании. Целта на зоната е да създаде мост между Китай и Европа и да се превърне в център на индустрията, търговията и модерна логистика. Разположена е стратегически на магистрала Тракия, която свързва Европа с Турция и Близкия Изток. Министър Лукарски изрази надежда, че предстоящата концесия на летище Пловдив допълнително ще подпомогне логистиката и развитието на бизнеса в този регион. Първият етап от развитието на зоната предвижда инвестиции на стойност от 150 млн. евро.

„Логистичен хъб Пловдив има за цел за съчетае увеличаващия се карго трафик от Китай към ЕС чрез електронната търговия с интегрирана логистика и авиационен проект. Конкурентните предимства на проекта са в интегрирането на неговите компоненти – Пловдивското летище, намиращите се в близост икономически зони, свободната търговска зона, като по този начин се изгражда „one-stop shop” (едно гише) за китайските компании вносители в ЕС“, поясни икономическият ни министър. Според него, тези предимства, съчетани с благоприятния икономически, данъчен и ценови режим, правят България конкурентна спрямо другите европейски входни точки към пазара на ЕС.

Лукарски кани китайски инвеститори в индустриалните зони и София тех парк
4094
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При силен интерес премина откриването на новата база на Тайтън Машинъри в Шумен
България остава лидер по трофейни качества на дивеча
Близо 8,5 млн. лева са приходите от ловен туризъм у нас през 2023 г.
Заместник министър-председателят и министър на земеделието на Молдова Владимир Боля пристигат на среща с Кирил Вътев
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Важно за фермерите!
Половината от България е във „валежна сянка“, на дневен ред са мерки срещу водните дефицити!
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини