Начало » Новини » Коментари
23.11.2015 г.

Фермери могат да кандидатстват за преработка по подмярка 4,2 само ако са еднолични търговци

Важно за фермера

Sinor.bg

Земеделски производители, които искат да преработват собствената си продукция и смятат да кандидатстват с инвестиционни проекти по подмярка 4,2 от новата програма за развитие на селските райони, задължително трябва да се регистрират по Търговския закон като еднолични търговци. Това съобщи за читателите на Синор.бг председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, представяйки основните критерии и изискванията, по които ще бъдат одобрявани бъдещите проекти. До приема остава само една седмица. Началото е обявено за 30 ноември и ще продължи до 18 декември, така че стопаните разполагат реално само с четири седмици, за си да изяснят „подводните камъни” при кандидатстването.

По тази подмярка държавата даде предимство на така наречените чувствителни сектори, където попадат преработката на плодове, зеленчуци, мляко, медицински и ароматни култури и др. За всички тези култури администрацията ще дава по 30 точки при оценката, така хората, които през първите 7 години нямаха шанс да получат еврофинансиране, сега ще бъдат с преференции.

Дали обаче регистрираните земеделски производители реално ще успеят да се превърнат в преработватели, на този етап е спорно да се предвиди.

Ако все пак сте земеделски производители и сте регистрирани по Наредба 3, вашата анкетна карта ще бъде призната за определянето на стандартния ви производствен обем само ако сега се регистрирате по Търговския закон. Друго важно изискван е да докажете, че в годината на кандидатстването стандартният производствен обем на стопанството ви надхвърля 8 хил. евро. Не е задължително този обем да бъде и за предходни години, посочи още Боянова.

При кандидатстване на групи производители ще се признават обединения от 4 или 6 фермери, които са регистрирани ООД, събирателни дружества или кооперации.

При първия прием по тази подмярка трудно ще се намерят групи производители, тъй като на този етап са одобрени малък брой подобни обединения. Затова и Боянова съветва фермерите да се ориентират към подобно обединяване не само защото могат да получат еврофинансиране за проектите си, но и най-важното – защото само така биха намерили общи пазари за продукцията си и биха могли да инвестират в опаковане и складиране на селскостопанската стока. Кандидатите могат да участват с проекти за покупка на чушкопеци, печки, сушилни или хладилни помещения.

Важното е да се припомни, че по тази подмярка може да се кандидатства и за не толкова традиционни продукти.

Сред чувствителните култури освен розата и лавандулата също така и риганът, мащерката, шипката, пелинът, салвията, анасонът, кориандърът, чубрицата, валерианата, босилекът, лайката и др.

От плодовете освен традиционните ябълка, череша, праскова и др. са включени още ягодите, малините, френското грозде, смокините, кивито, боровинките и др.

При зеленчуците покрай доматите, пипера и бобовите култури с 30 точки ще се ползват и проектите за преработка на моркови, магданоз, ряпа, пащърнак, праз, арпаджик, артишок, хрян и др.

Сред листните зеленчуци са още карфиолът, зелето, броколите, салатите, алабашът и др.

По тази подмярка 30 точки ще поручават и проектите на пчеларите и на стопаните, които отглеждат буби за коприна.

Фермери могат да кандидатстват за преработка по подмярка 4,2 само ако са еднолични търговци
15116
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини