Начало » Важно за фермера » Пчеларство
19.11.2015 г.

Дълбокото дъно и рояването на пчелите

Много предимства, малко недостатъци – просто трябва да се прилага

За да изложа същината на въпроса съдържащ се в заглавието е необходимо да спра накратко вниманието Ви върху работата ми с пчелите. Семействата зазимявам най-много на 6 пити, което е продиктувано от методиката на работа с тях. Питите са пълни с мед, затова надраскам дъговидно 6-7 см в средата от долната летва и 1-2 см от двата края. За да си направят леглото между питите пчелите  с надраскания мед си напълнят гушките , с което преживяват близо 20 дена без да закачат запечатаният мед. Разполагат се още на 2-3 см върху меда за да го топлят, а останалите пчели висят като грозд в дълбокото дъно. С консумирането на меда от питите кълбото пчели се изкачва в междините на питите. Към края на зимата при нарастването на новите пчели, майката осеменява празните килийки. Когато с пилото са заети 4 от шестте пити, гнездото трябва да се разшири. Това става с корпус и 6 пити в него. За да не се увеличи гнездото двойно и топлината да отива в горния корпус, с което да се изстуди пилото, корпусът се слага отдолу под гнездото и пчелите започват да пренасят от него разпечатаният мед отгоре в свободните килийки. Яйцеснасянето на майката се блокира и това я принуждава, ако са създадени условия, да слезе в сложения от нас корпус, където намира достатъчно празни килийки за осеменяване. Това е в общи линии работата до първото разширяването с още един корпус от 6 пити при променливото време.
Тази пролет следях кога има пило в 4 пити, за да ги разширя с корпус. В прегледаните 3 семейства това изискване беше изпълнено. За два дена подготвих питите и ги държах на топло, но в семейството ми се случи събитие, което ме възпрепятства около 12 дена да извърша разширението. Когато имах възможността, отидох с пити за 4 семейства. Вдигнах корпуса на първото семейство в който бяха зимували, но бях изненадан. Отдолу, под питите бяха изградени далаци в дълбокото дъно. Всичките далаци бяха с пчелни килийки.
Какво беше необичайното?
Обикновено се строят далаци чак когато дойде пашата и аз съм ограничил майката с ханеманова решетка само на 6 пити Далаците тогава преобладаваха с търтееви килийки и не толкова рано. Ако далаците бяха търтееви можех да ги изрежа и да сложа новия корпус отдолу, както винаги съм го правил. Но далаците бяха пчелни, някои личинки към 5-6 ден. Не ми оставаше нищо друго освен да сложа новия корпус отгоре върху гнездото и до вечерта на тези семейства да сложа между двата корпуса картон обвит с домакинско фолио открито 2-3 см отпред. През този отвор да минават пчелите и да подготвят питите за осеменяване от майката. Това ставаше бавно, но все пак майката намираше простор за снасяне на яйца.
Какъв извод може да си направим?
Най важният за мен. Ако не беше дълбокото дъно всичките семейства щяха да се роят, без да мога да направя нещо. Така че недоумявам отричането на този елемент от кошера./Петър Бонев, Горна баня, fermera.bg

Дълбокото дъно и рояването на пчелите
13536
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Управлява потомствената пчеларска ферма с над 5000 кошера
Красен Топалов е Пчелар на България за 2023 година
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
С мобилно приложение се следят от температурата в кошера до събрания мед
Украинци и поляци създадоха високотехнологичен пчелин в Киевска област
Ето как ще се кандидатства по новите програми
За подвижното пчеларство трябва да гарантирате, че ще останете в бизнеса поне три години
Симптоми на отравяне на медоносни пчели
Вижте ставките
От утре стопаните заявяват помощ за унищожени животни и пчелни семейства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини