Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2015 г.

Как да отгледаме мандарина от семка

Искат се грижи и търпение

Много са любителите фермери на екзотичните растения, които се опитват да си отгледат интересни, желани, или просто нужни за лечебни цели видове растения от семена, които или са извадили от плодове, или са получилии от приятели. При мандаринта търпение от 12 – 15, че и повече години. Такъв е биологичният срок при цитрусовите. Има случаи цъфтежът да започва след 20-годишно очакване, особено ако често губи листа през зимата или по други причини. Ето какво трябва да направят търпеливете и ще имат реколта.

Цитрусово растение, отгледано от семе, трябва да се облагороди с пъпка от плододаващо дърво. Това е несложна операция. За да се извърши качествено присаждане, е необходимо да се подържа активен растеж, за да има добро сокодвижение, т.е. кората да се “отлепва” лесно. Разбира се, прекаленото поливане може да причини загниване на най-активните коренчета и така да наруши нормалното състояние на растението. Почвата трябва да се подържа леко влажна и в никакъв случай да не е постоянно мокра. В чинийката отдолу не трябва да се задържа вода – тя гони кислорода от почвата и причинява “задух” на корените. Обикновеният и едроплодният лимон не бива да са на открито слънце – листата им може да прегорят и окапят. Мандарината, портокалът и грейпфрутът са по-устойчиви на пряко слънчево огряване.

Любителите трябва да знаят, че от мандарината и портокала не се получават добри подложки за присаждане. По-добре е да се засеят семена от лимон и грейпфрут – те имат по-пълно, по-цилиндрично гладко стъбло.

Мандаринката на г-жа Фани може да си остане и като красиво вечнозелено дъхаво украшение на домашната градинка. При търпение ще има удоволствие да дочака цъфтеж и плододаване. Но през зимата е по-добре дръвчето да се държи на по-хладничко светло место и много рядко да се полива. Полезно е да се тори поне веднъж месечно – за предпочитане е да се използва течен тор, защото с него ще подхранва и други цветя. На етикета на бутилката е дадена нормата за разреждане на тора.

Не бива постоянно да се използва ножицата за безразборно рязане. Премахват се само някои клончета вътре в коронката, за да се подържа тя отворена, добре осветена. Може да се съкращават онези леторасли, които се опитват да изпреварят във височина останалите. През лятото дръвчето се чувства по-добре между други растения в градината, но ако е на тераса, саксията трябва да се обвие с горски мъх или друга материя, за да не се прегрява.

Как да отгледаме мандарина от семка
32950
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Можем да използваме кората на мандарината в зеленчуковата градина
Отглеждане на мандарина в саксия
Облагородете с пъпка от плододаващо дърво
Мандарината от семка изисква търпение
Компактното дръвче може да роди до 400 плода
Миниатюрната мандарина
Нарът обича слънцето, мандарината – поливането
Всяка година презасаждайте в по-голям съд
Мандарината не спи, подхранвайте я често
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини