Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.09.2015 г.

Как да се получи добра зеленчукова реколта?

За да получим добра реколта от зеленчуци, не е достатъчно просто да ги засадим, трябва и да се погрижим добре за отглеждането им. При окопаване след дъжд или поливане почвата образува коричка. Трябва да я премахнем чрез разрохкване на почвата или ново поливане. По този начин с един удар убиваме два заека – ще осигурим по-добър достъп за водата, а и корените ще получат кислород.

Разрохкването обаче е трудоемко, при това може и да нараним растенията. Затова вместо него можем да покрием пространството между редовете със слой тор с дебелина 5-10 сантиметра. Тогава няма да има нужда от разрохкване на почвата, а и ще можем да поливаме доста по-рядко, убедени са от електронното издание „Стопанство”.

Колкото по-дълбоко и качествено е прекопаването на почвата преди засаждането, толкова по-лесно се прави разрохкването впоследствие. При суша то се прави на малка дълбочина, 3-4 сантиметра, докато след дъжд или поливане почвата се разрохква по-надълбоко.

Загърляне

Можем значително да увеличим зеленчуковата реколта чрез загърляне. Този прийом е необходим при отглеждането на картофи, зле и домати. По-слабо и в по-лека форма е застъпено и при краставиците, ягодите и тиквите. При картофите обикновено е достатъчно двукратно загърляне – когато стеблата достигнат 15-17 сантиметра дължина и след около седмица-две.

Премахване на бурените

Бурените вредят, защото засенчват младите растения и им отнемат вода и хранителни вещества. Ако не оплевите навреме, няма да получите добра реколта. Най-напред се чистят бурените в лехите, а след това и в пространството между тях.

Справянето с бурените е доста трудно, тъй като са доста издръжливи, непретенциозни и се разпространяват бързо. Особено трудно е с троскота, костреца, глухарчето, но и с останалите зелени натрапници. Най-добре е да ги отскубнете след дъжд.

Разреждане

При отглеждането на зеленчуците е много важна добрата схема за разполагане на кълновете. Трудно е да спазите схемата още при засаждането, затова обикновено семената се засяват по-нагъсто, а след това при появата на кълновете ги разреждат, оставяйки само най-силните растения на необходимите разстояния и премахвайки по-слабите. Преди разреждането се полива, за да може процесът да протече по-гладко и бързо и да не бъдат увредени съседните растения.

Подхранване

Често възниква въпросът кои торове са по-добри – органичните или минералните? Специалистите твърдят, че са необходими и двата вида. Органичните подобряват структурата на почвата, а минералните осигуряват на растенията допълнителни хранителни вещества.

Зеленчуците трябва да бъдат подхранвани няколко пъти през лятото. Торовете трябва да бъдат вкарани максимално близо до корените, като за целта се приготвят течни разтвори или влагането в почвата става след разрохкването й на по-голяма дълбочина. Подхранването на корените на практика винаги увеличава реколтата, но понякога растенията се пръскат и с разтвори на микроторове, които действат на по-ранен етап и не зависят от активността на корените.

Как да се получи добра зеленчукова реколта?
7853
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Грижите в зеленчуковата градина не са само растителна защита
Сред ароматните подправки – и прекрасната латинка
Зеленчукова градина на перваза
През втората половина на месеца се засява пипера и патладжана
Зеленчуковата градина през март
В Европа назрява зеленчукова криза
Мероприятия в зеленчуковата градина през октомври
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини