Начало » Важно за фермера » Гори и екология
07.09.2015 г.

Европейският съд потвърди, че България е нарушила законодателството с ветропарковете край Калиакра и Белите скали

Санкции

Farmer.bg

В началото на септември генералният адвокат на Европейския съд оповести официалното си становище по делото „Калиакра”, като потвърди, че България е нарушила директивите за птиците и за местообитанията, позволявайки изграждането на ветропаркoве и голф игрища в защитената зона за птиците „Калиакра” и в защитената зона „Белите скали”. Адвокатът предлага България да бъде осъдена, а решението на съда се очаква до края на годината, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Европейската комисия повдигна обвинение срещу България в Европейския съд, защото счита, че не е изпълнено задължението по обявяване на цялата територия на ОВМ „Калиакра” за защитена зона от Натура 2000 и защото не е взела подходящи предпазни мерки срещу влошаване на състоянието на естествените местообитания и на местообитанията на биологичните видове.

Става въпрос за видовете в защитените зони за птици „Калиакра” и „Белите скали”, както и защитена зона по местообитанията „Комплекс Каликара”.

Европейското законодателство е нарушено с одобряването на проекти за ветрогенератори и застрояването в тези зони.

На 21 май 2015 г. делото „Калиакра” бе гледано в съда, а на 3 септември генералният адвокат излезе с официално становище , с което потвърждава, че България е нарушила европейското законодателство и следва да бъде осъдена.

Според него Република България:

•          не е изпълнила задълженията си по член 4, параграфи 1 и 2 от Директива 2009/147/ЕО относно опазването на дивите птици като към момента на изтичане на определения от Комисията в мотивираното й становище срок не е защитила изцяло като специална защитена зона първоначално незащитените части от територията на орнитологично важното място „Калиакра“, разположени на север от първоначално класифицираната специална защитена зона „Калиакра“.

•          е нарушила член 4, параграф 4, първо изречение от Директива 2009/147, като не е взела необходимите мерки, за да предотврати влошаване на състоянието на местообитанията на подлежащите на защита видове птици и тяхното обезпокояване вследствие на експлоатацията на вятърните електрически централи на „АЕС Гео Енерджи“ ООД, „Дисиб“ ООД и „Лонгман Инвестмънт“ ООД на територията на орнитологично важното място „Калиакра“, която не е била — а е трябвало да бъде — класифицирана като специална защитена зона.

•          е нарушила член 6, параграф 2 от Директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, като не е взела необходимите мерки, за да предотврати влошаване на състоянието на местообитанията на защитените видове птици и тяхното обезпокояване вследствие на експлоатацията на вятърните електрически централи на „Калиакра уинд пауър“ АД, „ЕВН Енертраг Каварна“ ООД и „Вертикал - Петков и с-ие“ ООД, както и на съоръженията на „Трейшън клифс голф енд спа резорт“ ООД в рамките на териториите на СЗЗ „Калиакра“ и „Белите скали“.

•          е нарушила член 4, параграфи 2 и 3 от Директива 2011/92/ЕС относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда и точка 1, буква б) от приложение III към нея, тъй като кумулативният ефект на проектите на „Уиндтех“ ООД, „Брестиом ООД“, „Еко Енерджи“ ООД и „Лонгман инвестмънт“ ООД с други проекти не е бил отчетен по подходящ начин при проверката на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда, както и допълнително е нарушила член 2, параграф 1 от посочената директива, тъй като въпреки това за проекта на „Лонгман инвестмънт“ ООД е било издадено разрешение и той е бил осъществен.

История

През 2008 г. Българското дружество за защита на птиците внесе жалба в Европейската Комисия поради реалната заплаха от разрушаване на уникални местообитания и риска за силно застрашени видове птици поради одобрени мащабни ветроенергийни проекти, както и огромен брой (468) инвестиционни проекти от различен характер, но основно свързани с жилищно и курортно строителство, както и с изграждането на голф игрища.

Осъществяването на тези проекти води до необратимо унищожаване на уникални местообитания, особено на единствените по рода си в България понто-сарматски степи. Засегнати са всички видове птици, които се опазват в защитените зони – гнездящи, мигриращи и зимуващи.

Близо 7 години Европейската комисия полагаше усилия да насочи страната ни да изпълни задълженията си по Европейското природозащитно законодателство и да предотврати нанасянето на непоправими щети на природата в защитените зони в района на Калиакра. Тя проведе внимателно разследване, включително и външна експертна оценка на всички предоставени материали и доказателства по случая, както от правителството, така и от жалбоподателите. Инициира не малко срещи и дискусии  с Министерството на околната среда и водите, за да даде насоки за правилното прилагане на Директивите.

През 2012 г. Европейската комисия изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред Съда в Люксембург.

Това накара страната ни да предприеме няколко стъпки в посока на прилагане на законодателството, като прие мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, както и няколко законодателни промени, позволяващи решенията за одобрени, но нереализирани в период от 5 години проекти да губят правното си действие.

Въпреки това основните препоръки на Комисията не бяха спазени, проблемите в района на Калиакра останаха и негативните тенденции продължиха. Затова Европейската комисия бе принудена да предаде случаят „Калиакра” в ръцете на Европейския съд през есента на 2013 г. Тогава страната ни предприе спешни действия за обявяване на цялата територия на ОВМ „Калиакра” като защитена зона за птици от мрежата Натура 2000. Тази последна стъпка от страна на правителството доведе до постигането на изискването за включване на цялата площ на орнитологично важното място в Натура 2000. Въпреки това всички останали проблеми, свързани с одобряването и реализирането на пагубни за биоразнообразието проекти все още са налице и Комисията има достатъчно основания да пледира пред Европейския съд за неизпълнение на ангажиментите на България по прилагане на природозащитното законодателство.

Фактите днес сочат, че в Защитена зона „Калиакра” все още има актуални 461 проекта, без да се включват ветроенергийните проекти. От тях са реализирани 16 проекта, а 262 проекта са одобрени и могат да бъдат реализирани. Останалите проекти все още са на фаза процедура за одобряване или на етап планиране, но бъдещето им е неясно.

В защитена зона „Белите скали”, където значителна част от местообитанията са вече унищожени поради изградените голф игрища, са реализирани 19 проекта, но още 61 проекта са одобрени и могат а се реализират, а други 24 са на етап планиране или процедура. Тези тъжни факти посочват, че рискът за биоразнообразието в този район остава сериозен. 

Европейският съд потвърди, че България е нарушила законодателството с ветропарковете край Калиакра и Белите скали
7643
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Противниците на ГМО считат за несигурни новите технологии за генно манипулиране на растенията
Европейският съд реши генно манипулираните растения също да подлежат на обозначение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини