Начало » Новини » Страната
13.07.2015 г.

Биоселена участва в европейски проект за биологичното земеделие

Важно за фермера

Farmer.bg

Сложността на биологичното земеделие изисква от фермерите да имат много високо ниво на знания и умения, но в същото време обменът на техники за биологично земеделие остава ограничен. Проектът OK-Net Arable, в който участва и българската фондация „Биоселена“, цели да подпомогне фермери, консултанти и учени да работят съвместно за създаването на база данни със знания за биологичното земеделие. Това съобщиха от фондацията по повод участието й в научния проект, който ще бъде от полза и за близо четирите хиляди българските биофермери.

На този етап добивите от биопроизводството при полските, фуражните и техническите култури са изключително ниски. „Ако в Западна Европа добив от 600 кг от декар био пшеница е приемлив, в България 300 кг от дка се смята за голям успех”, посочва Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“. Сред основните причини се посочват изключително екстензивните методи на производство, които се ползват от родните земеделци.

Като недостатък се посочват слабите познания в агротехниката и съвременни подходи. Ограничен брой производителите търсят професионален съвет, големите разчитат на собствен екип от агрономи и специалисти.

„Изключително важно е биоземеделието в България да се превърне в реална производствена система с добри добиви и добра пазарна реализация, да има и български био храни в магазините“, казва още д-р Апостолов.

В проекта OK-Net Arable работят 17 партньори от 13 европейски страни. Той се координира от Международната федерация на движенията за биологично земеделие – Група на ЕС IFOAM EU и се изпълнява с подкрепата на Хоризонт 2020 - основният инструмент на ЕС за финансиране на  научни изследвания и иновации.

OK-Net Arable е една от първите четири т.н. тематични мрежи, финансирани в рамките на Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (EIP-AGRI).

OK-Net Arable има три главни цели:

1. Проектът ще събере и обобщи наличните научни и практически знания за биологично земеделие и ще определи най-добрите методи за обмен на тези знания. На тази основа ще бъдат разработени лесно разбираеми консултантски  материали.

2. Ще създаде европейска мрежа на фермери за обмяна на опит и ще проведе дискусии по консултантските материали, разработени по проекта.

3. Проектът ще създаде и онлайн платформа, която ще предлага консултантски материали с практически примери и ще улеснява фермерите да се учат един от друг. Платформата ще бъде като виртуално място за срещи и разговори на фермери, консултанти и изследователи, които нямат друга възможност да се срещнат.

OK-Net Arable прилага много иновативен подход във всички фази на проекта, като фермерите имат важна роля в този процес. Фермерите не просто ще бъдат потърсени за съвети, те ще допринасят в целия процес на проекта за създаването на общите знания за био земеделие.

Какво ще бъде направено в България

Фермерската иновативна група, която ще работи по проекта в България, включва 11 български био ферми, които отглеждат 939 ха полски, технически и фуражни култури. Ще бъдат обсъдени и класирани по важност пет  групи проблеми, които срещат фермерите: болести по културите; неприятели по културите; почвено плодородие и торене; избор на сортове; плевели.

Всички събрани научни и практически знания и консултантски материали за био земеделие, които помагат за решаването на проблемите, ще бъдат обсъдени в групата. Първият обмен в онлайн платформата ще бъде с участието и на български био фермери. 

Същността на проекта

През последното десетилетие биологичното земеделие в Европейския съюз отбеляза рекорден ръст и по отношение на продукцията, и в търсенето на пазари.

Биологичните райони в ЕС се удвоиха от 2004 година, в резултат на което днес 5,7 процента от земеделската земя в съюза се обработва по биологичен начин. Биологичното земеделие е продуктивна форма на земеделие, която комбинира производството на храни с грижата за околната среда.

Въпреки това възникнаха опасения дали биологичното земеделие е достатъчно продуктивно. Като цяло добивите са с 20-25% по-ниски от тези при конвенционалното земеделие.

Освен това биологичните добиви варират много повече в сравнение с добивите от конвенционалното земеделие. Много често това зависи от нивото на знанията на фермера. Проучвания показват, че колкото по-опитен е фермерът, толкова по-малки са различията в добивите.

Обмяната на знания и опит между фермери и научни работници и между самите фермери в цяла Европа може да допринесе за решаване на голяма част от проблемите. В тази връзка проект OK-Net Arable има значителен потенциал да улесни обмяната на знания и опит и да допринесе за повишаването на продуктивността на биологичното земеделие в Европа. 

Биоселена участва в европейски проект за биологичното земеделие
6718
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
През 2024 г. очакваме увеличение на биопроизводството в България
Експерти разясняват
След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене
Ще бъдат отличени най-добрите и иновативни биопроизводители
До 14 май се кандидатства за наградите за биопроизводство на ЕС
Втора част
Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини