Начало » Важно за фермера » Пчеларство
12.07.2015 г.

Средствата за пчеларите по de minimis са 3,5 млн. лв., очертава се добра реколта

Европейско финансиране

Средствата по програмата за държавна помощ de minimis, отделени за пчеларите, са 3,5 милиона лева, заяви инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, цитиран от Фокус. „Въпросът е колко от пчеларите са земеделски производители и съответно с какъв брой пчелни семейства ще кандидатстват, защото това е неизвестно. Оттам не може да установим колко пари ще се паднат на кошер и каква ще бъде стойността на подпомагането”, обясни Михайлов. Той припомни, че през миналата година помощта по програмата е била 3,45 лв. на пчелно семейство, а общата сума е била само 1,440 млн. лева. „Сега има почти 2 пъти и половина повече средства”, пресметна председателят на пчеларския съюз.

Той отбеляза, че през тази година има и друга разлика. „Докато през миналата година бяха до 150 пчелни семейства, които се подпомагаха, сега те са до 200. Това означава, че пчеларят може да има и няколкостотин пчелни семейства, но до 200 от тях ще бъдат подпомогнати”, обясни Михайлов. Според него това ще увеличи броя на кандидатстващите за помощи по брой пчелни семейства. „Кандидатстването за пчелни семейства ще се увеличи и най-вероятно сумата на кошер ще се намали, но идеята беше добра, за да могат и по-големите пчелари да се възползват от de minimis”, коментира той.

Председателят на съюза уточни, че парите от програмата ще се превеждат на пчеларите по банков път след 20 юли. „10% от всички кандидатствали се проверяват на случаен принцип и през октомври трябва пчеларите, взели пари от програмата, трябва да докажат отново, че броят на пчелните семейства, с които са кандидатствали, е наличен”, обясни той.

Михайлов изтъкна, че de minimis е единствената програма за директни субсидии при пчеларите за разлика от останалите сектори в земеделието и животновъдството. „Както и за предишния програмен период, така и през миналата година, когато беше приета общата селскостопанска политика за програмата на страните-членки от съюза, стана ясно, че до 2020 година пчеларите няма да могат да се възползват от друго директно подпомагане на Европейския съюз”, припомни той. За да участват пчеларите за държавни помощи, трябва да кандидатстват по различни програми, отбеляза председателят на съюза. „Например Националната програма по „Пчеларство” и Програмата за развитие на селските райони. Единствено сега de minimis, която обхваща всички, е директна, но ние за другите нямаме такава възможност и за това се нуждаем от тези средства. Тези пари са ни необходими за отглеждането на живите пчелни семейства”, уточни той. Михайлов поясни, че подпомагането се отпуска на базата на загиналите пчелни семейства, но с тези средства се отглеждат живите пчелни семейства.

По думите му до момента пчеларите са доволни от тазгодишната си реколта. „Тази година е по-благоприятна в сравнение с миналата, защото миналата беше много дъждовна, неблагоприятна и добивите бяха ниски. Тази година се очертава да бъде по-добра”, смята председателят на съюза. Според него все още е рано за прогнози за реколтата, но тъй като са били извадени първите количества мед от акацията, рапица и липата, а сега се очакват и от ливадната паша и слънчогледа, от наблюденията до момента може да каже, че пчеларите са доволни. „Миналата година имаше райони като Софийския, където получихме много високи добиви, но на други места не беше така. Общо взето към момента е добре”, коментира председателят на съюза.

Средствата за пчеларите по de minimis са 3,5 млн. лв., очертава се добра реколта
11551
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
ДФЗ
В помощ на пчеларите има ръководство за кандидатстване по интервенциите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини