Начало » Пазари » Животинска продукция
27.06.2015 г.

Цени на пилешко месо в страната

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 3,92 лв./кг, с 0,2% под нивото от предходния седмичен период. По области, цените на тържищата са в диапазона от 3,47 лв./кг (Силистра) до 4,17 лв./кг (Бургас и Варна). В шест от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,2% (Варна и Ловеч) – 4,9% (Добрич), докато в други четири стойностите бележат повишение с между 0,3% (Плевен) и 1,3% (Пловдив).

В сравнение с предходната седмица, обобщават в анализ експерти на МЗХ, средните за страната цени на дребно на замразеното пиле и в двата типа наблюдавани търговски обекти се увеличават с по 0,2% - до 4,77 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и 4,90 лв./кг в другите търговски обекти (ДТО).

В големите супермаркети замразеното пиле се предлага на цени от 4,45 лв./кг (Шумен) до 5,12 лв./кг (Силистра). Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се регистрира само в две от областите - намаление с 3,3% в Шумен и  повишение с 5,5% в Добрич.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,85 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,39 лв./кг в Шумен до 1,65 лв./кг в Силистра.

Предлагането на замразено пиле в по-малките търговски обекти е на цени от 4,49 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в три области се наблюдават леки седмични ценови изменения – повишение с 0,2% в София, с 2,1% в Добрич и с 2,2% във Варна.

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,98 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (2,03 лв./кг), а най-малка – в Бургас (0,48 лв./кг).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 2,7% по-ниски от тези в ДТО.

Пиле – прясно, охладено

През изминалата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,40 лв./кг, незначително по-висока на седмична база (с 0,2%). По области, стойностите продължават да варират от 4,18 лв./кг (Пловдив) до 4,70 лв./кг (Силистра). В три от областите се наблюдава седмично повишение на цените на едро с между 2,2 и 2,3% (Ловеч и Шумен), докато във Варна и Стара Загора стойностите се понижават, съответно с 0,4 и 1,6%.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги се увеличава с 3% на седмична база, до 4,85 лв./кг. По области, стойностите варират от 4,39 лв./кг (Пловдив) до 5,24 лв./кг (Смолян). В седем области се наблюдава седмично повишение на цените в рамките на 9,2 – 16,1% (Видин и Враца), а в други четири - понижение от 1,3 до 4,4% (Пловдив).

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,45 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,91 лв./кг в Сливен и Ямбол. В областите Русе, Варна и Силистра цените на продукта в големите вериги са по-ниски от тези на едро съответно с 0,01, 0,07 и 0,21 лв./кг.

В по-малките търговски обекти охладеното пиле за поредна седмица се предлага на цени от 4,59 лв./кг (София) до 5,35 лв./кг (Габрово, Ловеч и Плевен). Спрямо предходния седмичен период, в три от областите се регистрира понижение на стойностите в рамките на 2% (Добрич и Шумен) – 5,7% (Благоевград), а единствено във Варна -  покачване, с 2,1%. В резултат, средната цена на дребно на охладеното пиле за страната в ДТО се понижава с 0,4% спрямо предходната седмица до 4,97 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са с 0,57 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е от 0,19 лв./кг в София до 0,95 лв./кг в Ловеч.

През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 2,4% по-ниски от тези в ДТО.

Цени на пилешко месо в страната
9880
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Ароматна дроб сарма
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
Пиле с ориз и гъби
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини