Няма съмнение, че доброто хранене играе ключова роля за здравето на очите. Електронното издание „Кулинарен рай” представя вижданията на британския консултант в областта на храненето Шон Портър за най-важните продукти, които трябва да включим в диетата си, за да поддържаме зрението си на необходимото ниво. На първо място Портър обръща внимание на зелените листни зеленчуци като спанака и калето (къдравото зеле), които са богати на лутеин – хранително вещество от групата на естествените каротиноиди с голямо значение за здравословното състояние на очите, съдържащо се в очната леща и ретина. Смята се, че лутеинът помага за поглъщането на вредната синя и ултравиолетова светлина.
След зелените листни зеленчуци британският диетолог поставя ярките плодове и зеленчуци, които осигуряват на очната ретина витамин А, необходим за виждането през нощта. Употребявайте повече ярки плодове и зеленчуци като моркови, сладки картофи, манго, папая и камби, тъй като са източник на бета-каротин – хранително вещество, което в организма се трансформира във витамин А, съветва той. Същият витамин се съдържа и в сиренето, яйцата, тлъстите риби, прясното и киселото мляко. Оранжевите и червени камби са и отличен източник на каротиноида зеаксантин – пигмент, който поддържа висока концентрация в ретината и й помага да поддържа своята функция.
Третата група в предложенията на Портър включва продуктите, съдържащи цинк – пуешко месо, мекотели и семки. Цинкът помага за поддържането на здравословното състояние на очите, а източници на този минерал са постните меса като пуешкото, пълнозърнестите продукти и семки, както и раците, стридите и сардините.
Следващата група храни с благотворно действие върху очите включват черните и сините боровинки и къпините. Те съдържат пигмент, който може да защити клетките на ретината от увреждания, предизвикани от застаряването и светлината, както и от страничните ефекти от диабета. Изследвания сочат, че този пигмент може да забави развитието на макулната дегенерация с възрастта и на старческото перде (катаракта).
Последни в списъка на британския диетолог, макар и не последни по значение, са мастните Омега-3 киселини. Те също поддържат висока концентрация в ретината и са необходими за нормалното функциониране на чувствителните към светлината клетки. Специалистите препоръчват консумацията на най-малко една порция тлъста риба седмично, например сьомга или риба тон.