Начало » Пазари » Животинска продукция
23.05.2015 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

През наблюдавания период предлагането на замразено пиле на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 3,52 лв./кг (Силистра) до 4,65 лв./кг (Благоевград). В голяма част от страната се наблюдават леки седмични изменения на стойностите, в повечето случаи в посока надолу. Седмичното понижение на цените е в рамките на 0,2 – 3,6%, най-съществено в Силистра. Поскъпване на замразеното пиле от 0,3 до 3,6% е регистрирано в шест областни центъра, най-чувствително в Сливен. В резултат, средната стойност за страната намалява с 0,5% на седмична база, до 3,94 лв./кг.

В сравнение с предходната седмица, средната за страната цена на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 0,4% до 4,76 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - с 0,2% до 4,89 лв./кг.

В големите супермаркети замразеното пиле продължава да се предлага на цени от 4,62 лв./кг (Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Сливен, Хасково и Ямбол) до 5,12 лв./кг (Силистра). Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се регистрира в четири от областите. Във всички тях е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 1 – 5,1%, най-съществено в Пазарджик.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,82 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,52 лв./кг в Бургас и Хасково до 1,60 лв./кг в Силистра. В област Благоевград цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,03 лв./кг.

В другите търговски обекти замразеното пиле се търгува в ценовия интервал от 4,40 лв./кг (Варна) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в по-малките магазини в Пазарджик и Варна се наблюдава седмично изменение на стойностите, като продуктът поевтинява съответно с 3,1% и 4,3%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,95 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,98 лв./кг в Силистра. Изключение прави Благоевград, където цените в по-малките магазини са с 0,12 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на замразеното пиле в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с 2,7%. 

Пиле – прясно, охладено

През изминалата седмица цените на едро на охладеното пиле се задържат в диапазона от 4,23 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 4,85 лв./кг (Смолян), в преобладаваща част от страната без промяна спрямо предходния седмичен период. В три от областите се наблюдават седмични ценови колебания в границите от -1,6% (Шумен) до +1,2% (Пловдив), които се компенсират и средната стойност за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 4,44 лв./кг. 

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги намалява с 1,1% на седмична база до 4,70 лв./кг. По области, стойностите се движат в границите от 4,17 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Смолян). В седем области се регистрира седмично намаление на цените, като в шест от тях то е по-слабо изразено - от 1,1 до 5,3%, а във Варна достига до 19%. Само в областите Благоевград и София се отчита покачване на ценовите стойности, съответно с 3,1 и 3,5%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,26 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока е от 0,06 лв./кг в Шумен до 0,71 лв./кг в Хасково. В седем области цените на продукта в големите вериги са по-ниски от тези на едро с между 0,01 и 0,50 лв./кг (Варна). 

При средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини също се наблюдава намаление спрямо предходната седмица - с 0,6% до 5,01 лв./кг. В тези обекти продуктът се търгува в диапазона от 4,55 лв./кг (Варна) до 5,35 лв./кг (Габрово, Ловеч и Плевен). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира в четири от областите, във всички от тях – в посока надолу. Поевтиняването на продукта е в рамките на 1,1 – 3,6%, най-съществено в Пазарджик.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са с 0,57 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика в тази посока се наблюдава в Ловеч (1,05 лв./кг), а най-малка – в София (0,35 лв./кг). Изключение прави област Варна, където цените на продукта в по-малките магазини са с 0,12 лв./кг по-ниски от тези на едро.

За наблюдавания период средната за страната цена на охладеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с 6,6%.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
6028
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Ароматна дроб сарма
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
Пиле с ориз и гъби
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини