Почистваме патладжаните, нарязваме ги на филийки, посоляваме от всички страни парчетата и оставаме да се отцеди за 10 минути. Задушаваме в олиото (преценете количеството според това дали обичате по мазна мусака или по стегната) отцедените филии патладжан, изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и доматите, прибавяме и каймата. Разбъркваме старателно за да се наситни каймата. Подправяме с чубрицата, магданоза и настъргано индийско орехче. В тавичка редуваме пласт патладжани и пласт кайма, така че най-отгоре да останат патладжани. Заливаме мусаката с виното и я печем във предварително загрята фурна. Малко преди да е готова, я заливаме с разбърканите с киселото мляко яйца, содата и брашното.Отгоре поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме мусаката във фурната да се запече.
Продукти: 600 г кайма, 3 лъжици олио, 4 големи патладжана, 2 глави лук, 3 средни домата, чубрица, връзка магданоз, индийско орехче стрито, 1 ч.ч. бяло вино, 1 кисело мляко, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 100 г кашкавал.