Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.05.2015 г.

Ранен контрол на неприятелите в царевичните посеви

Добра земеделска практика

По оперативни данни на Министерството на земеделието и храните през 2014 г. площите засети с царевица възлизат на 4144 хил. дка, като средният добив от декар с 18 % по-висок спрямо 2013 г., и възлиза на 733 кг/дка. Тенденцията през т. г. е площите с царевица в страната да се увеличат и като известна компенсация на незасетите площи с есенници, вследствие на лошите климатични условия и наводнения. Вече не са редки случаите и в България, в отделни земеделски стопанства, които използват хибриди и сортове на световните лидери в селекцията на културата и предлагат адекватна растителна защита и торене,  да се постигат върхови добиви - по над 1200 кг царевица от декар.

Големите площи с царевица и продължаващото им разширяване, както и уплътнените сеитбообръщения са предпоставка за интензивно намножаване на значителен брой неприятели – сиви червеи, телени и лъжетелени червеи, щурци, сив царевичен хоботник, сив цвеклов хоботник, черен цвеклов хоботник, цикади и растителни дървеници, листни въшки, царевичен стъблопробивач, памукова нощенка и други.  Добрата земеделска практика за отглеждане на царевица изисква ранен контрол по неприятелите срещу културата.  Ето и някои препоръки за ефикасна борба с икономически най-опасните неприятели по царевицата:

- Сивият царевичен хоботник (Tanymecus dilaticolis Gyll.) се появява ежегодно в районите с по-сухи и влагопропускливи почви (карбонатните, излужените и типичните черноземи).  Неприятелят нанася най-големи повреди на растенията от поникването до 3-и-4-и лист. Бръмбарите прегризват младите кълнове и стъблата под повърхността на почвата, но по-често над нея. След появата на листата бръмбарите се хранят с тях, като правят големи, неправилни нагризвания, а при висока плътност изцяло ги унищожават и остават само централните нерви и по-грубите части. Ако в районите на масова поява на неприятеля при монокултурно отглеждане на царевица, при неспазено сеитбообръщение или новият посев е в съседство с миналогодишни царевични площи, посевът може да бъде унищожен за 2 – 3 дни. Бръмбарите вредят главно сутрин, а през топлите часове на деня се крият под бучките пръст, в пазвите на листата, в почвата и други. В по-малка численост хоботникът само разрежда посевите, но при масово намножаване унищожава изцяло растенията. Сивият царевичен хоботник има едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Напролет, с повишаване на температурата над 10оС, неприятелят излиза на повърхността и се концентрира върху плевелната растителност (паламида, троскот, пирей, великденче и други). След поникване на слънчогледа и царевицата хоботниците преминават върху тях, а по-късно се хранят с листата.

- Сивият цвеклов хоботник (Tanymecus palliates F.) нанася подобни повреди като царевичния, но за него е характерно, че има 2-годишно развитие в 3 календарни години. Зимува, като възрастно насекомо и ларви в почвата. Напролет се появява в началото на април.

Контролът върху сивия царевичен хоботник се постига със засяване на третирани семена или пръскане с химически средства в началото на поникване на растенията. Пръскането е насочено срещу възрастните индивиди преди яйцеснасянето им при констатиране на численост над 2 броя/ кв.м до фаза 5-и-7-и лист или 40-50% повредена листна маса с един от регистрираните инсектициди: Децис 2,5 ЕК- 100 мл/ дка; Моспилан 20 СП- 10 г/ дка; Протеус 110 ОД- 70 мл/ дка (при царевица).

- През последните години царевичният стъблопробивач (Ostrinia nubilalis) запазва постоянен ареал на разпространение и намножаване, вследствие на пропуски в агротехниката. След излюпването си гъсениците се хранят в пазвите на листата, а по-късно навлизат в стъблата. Те повреждат метлицата, стъблото и зърната в кочана. Повредените растения лесно се пречупват. Най-благоприятни климатични условия за развитие и намножаване на неприятеля има при температура 23-28оС и въздушна влажност 95-100%. При закъснение в сеитбата, неприбрани растителни остатъци, в които гъсеницата остава да презимува, високо отрязване на стъблата над 10 см и липса на правилно сеитбообръщение се увеличава числеността на царевичния пробивач. Срещу неприятеля са регистрирани още и инсектицидите: Дека ЕК- 50 мл/ дка; Децис 100 ЕК - 7,5-12,5 мл/ дка; Дурсбан 4 ЕК - 150 мл/ дка; Нуреле Дурсбан/Хлорсирин 550 ЕК/Санмба - 70 мл/ дка; Пиринекс 48 ЕК - 150 мл/ дка; Цитрин макс - 15 мл/ дка.

- Царевицата често се напада и от царевичната зелена листна въшка (Rhopalosiphum maydis Fitch.) и черната бобова листна въшка (Aphis fabae Scop.) по време на изметляването й. По нападнатите растителни части въшките отделят „медена роса”, върху която се заселват чернилни гъбички и други патогени.

Борбата с листните въшки по царевицата се провежда, когато 20-30% от растенията са заселени с колонии. Проверките за наличие на неприятели започват преди изметляване на царевицата. Пръскане срещу неприятелите се провежда с един от регистрираните инсектициди: Актара 25 ВГ- 6 г/ дка (след цъфтеж на културата); Дека ЕК- 50 мл/ дка; Децис 100 ЕК-7,5-12,5 мл/ дка.

- От доскоро карантинен неприятел в рамките на ЕС, понастоящем  западният царевичен коренов червей (Diabrotica virgifera) вече е широко разпространен в почти всички региони на съюза, включително и в България. Определен е като сериозна заплаха за царевицата в Европа. Справка в официалния сайт на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) показва, че вредителят е включен в Мониторинговата програма, изпълнявана в страната от Централна лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР) – София, към  БАБХ.

В информационния бюлетин на БАБХ за поява, разпространение, плътност, развитие, степен на нападение, начини и средства за борба с вредителите по  земеделските култури за периода до 31 юли 2013 година, са дадени следните обяснения, препоръки и указания:

„Западният царевичен коренов червей (Diabrotica virgifera) e изключителна вредоносен неприятел по царевицата. У нас е установен за първи път през 1998 г. в райони по границата със Сърбия. Постепенно той обхвана области в Западна и Централна България. Неприятелят все още не е разпространен на територията на цялата страна и това налага предприемането на задължителни мерки за ограничаване и унищожаване на огнищата:

- Сеитбообращение;

- Обработка на почвата (оран след прибиране на царевицата през есента);

- Ранни хибриди (ранно засяване и ранно прибиране);

- Третиране с инсектициди (срещу ларви и срещу възрастни);

Западният царевичен коренов червей зимува като яйце в почвата. След излюпване развитието протича в и върху корените. Младите ларви се хранят с коренови власинки, а възрастните навлизат в сърцевината на корените и ги унищожават. В резултат на повредата нападнатите растения могат да полегнат.

Възрастните се хранят с листата и повредите, които причиняват приличат на тези, причинени от житната пиявица. Бръмбарите са типични поленояди и след поява на метлицата се изхранват с полена. В периода на изсвиляване на царевицата те се хранят със свилата и тя изглежда като отрязана с ножица.

Възрастните са най-активни сутрин и привечер. Неприятелят може прогресивно да се разпространява на далечни разстояния чрез летеж.

При установяване на подобни повреди по царевицата е необходимо да се уведомят, съответните Областни дирекции по безопасност на храните.
 

Статията е публикувана в новия бр. 5/май 2015 г. на сп. „Практично земеделие”, в който може да се прочете допълнителна информация по темата.  Подробности за абонамент: 0888 58 54 69; www.praktichnozemedelie.com

 

 

Ранен контрол на неприятелите в царевичните посеви
15793
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини