Начало » Важно за фермера » Пчеларство
08.03.2005 г.

Подхранване на пчелните семейства

Успешното презимуване на пчелните семейства и по-нататъшното им развитие зависи от своевременно оказаната им помощ

Всеки опитен пчелар знае как и с какви хранителни запаси са зазимени пчелните семейства. За силните семейства с доброкачествена и в достатъчно количество храна не е необходимо да се полагат особени грижи през целия зимен период. Ако в семействата няма пило, разходът на мед е 0-5-0,8 кг месечно в зависимост от силата на пчелното семейство. При по-слабите семейства разходът на храна за 1 кг пчели е по-голям. Температурните колебания (редуване на топли и студени дни и периоди) провокират ранното яйцеснасяне на майката. При появата на пило пчелите повишават консумацията на храна и се съсредоточават до пилото. Медът около пилото намалява чувствително, пчелите изяждат храната и достигат до горната част на питите. При внезапно застудяване те не са в състояние да се преместят встрани до питите с храна и дори при наличие на храна в крайните пити семейството може да загине.

ТОВА НАЛАГА ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ОСИГУРИ ХРАНА на нуждаещите се пчелни семейства и особено на по-слабите. За целта семействата се подхранват с кристализирал мед, резервни медени пити и в краен случай с питки от медено-захарно тесто. В зависимост от сезона подхранването се извършва с различен вид храни. През зимния период пчелите трябва да се подхранват само със силно концентрирани храни, при консумацията на които да не остават неусвоени компоненти или те да са в минимални количества. Когато по различни причини се налага пчелните семейства да се подхранват през зимата, за предпочитане е да се дава храна в твърдо състояние. Най-често използваната твърда храна е кърмовата маса. Тя се приготвя, като затопленият до 35-40 градуса течен мед се смесва с пудра захар, докато се получи гъста тестообразна маса (обикновено 1 част мед поема 3-4 части пудра захар). Кърмовото тесто не трябва да се оставя меко, защото при поставянето в кошера омеква още повече и може да потече в междурамията. Кърмовото тесто се нарязва на парчета с тегло според нуждите на семействата, разстила се в тънък пласт, завива се в марля или хартия (надупчена откъм страната, която ще лежи върху гнездото) и се поставя върху летвите на рамките над пчелното кълбо. Подхранването с кърмова маса се повтаря след две седмици. Обикновено на един прием се дават по 300-500 г на пчелно семейство. Друг начин за подхранване на пчелните семейства през зимата е с твърдо кристализирал мед. Парчета мед се завиват с марля или хартия и се поставят над пчелното кълбо. За спасяване от глад на пчелните семейства може да се дадат и пити с мед, оставени на склад. Преди поставянето им в гнездата те трябва да престоят 8-10 часа в затоплена стая. По този начин при поставянето им в гнездото то не се изстудява. Медените пити се поставят в центъра на гнездото, където има най-много пчели. Ако липсват резервни медени пити, гладните семейства може да се спасят от загиване, като се използват пити, напълнени с топъл концентриран захарен сироп. Концентрацията на сиропа трябва да е 2,5:1 части захар:мед, а за да се предотврати кристализирането му в питите, се препоръчва на всеки литър сироп да се добавя по 1 супена лъжица оцет. Когато се налага спешно подхранване, не бива да се изчаква затопляне на времето. И при температури под и около нулата кошерът трябва да се отвори и да се даде храна. Всяко забавяне може да е фатално за пчелното семейство.

ПО-КЪСНО, ПРИ ПРОЛЕТНОТО ПОДБУДИТЕЛНО ПОДХРАНВАНЕ може да се използват различни видове храни, обогатени с протеини и други полезни за пчелите съставки. На пазара се предлагат доста такива храни с гарантирани качества. Съставът на някои от тези храни е следният: 1. Твърда храна, произведена от "Нектаркооп" - приготвена е от пудра захар, пчелен мед и цветен прашец със съотношение захар:мед 3.5-4:1 и съдържаща 10-15 % прашец. 2. Храна за пчели "Пробуда-актив" на "Агропчел АД" - съдържа пудра захар, изосуит като заместител на пчелния мед, соево брашно, кобалтов, магнезиев и калиев хлорид и вит. С. 3. "Апитонус" на "Примавет" - въглехидратна храна, приготвена от пречистени захароза, усвоим белтъчен компонент (метионин) и вит. Е - стимулатор за плодовитостта на майките и развитието на пчелните семейства. "Апитом" на "Евротом", която съдържа фруктоза, глюкоза, витамините А, В-групата, С, РР и 10 вида минерали. Проучванията са показали, че най-балансирана в хранително отношение и атрактивна за пчелите е храната, съдържаща мед и цветен прашец. Досега не е намерен равностоен заместител на тези естествени са пчелите храни. Единственият проблем при тези храни е опасността от присъствие в меда и прашеца с неизвестен произход на патогенни за пчелите и пилото микроорганизми и заразяване на пчелните семейства с различни болести. Поради това е необходим строг микробиологичен контрол на влаганите в храната мед и прашец. Разбира се, пчеларите могат да си приготвят сами таза храна от собствени мед и прашец.

Тази опасност е избегната при храните със ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ПРАШЕЦА И МЕДА Като заместители на меда може да се използват глюкозо-фруктозни сиропи от царевично нишесте (изосуит) или инвертна захар, получена чрез ензимна (за предпочитане) или киселинна хидролиза на захароза. Като заместители на прашеца са предложени десетки продукти, съдържащи белтъци, захари, витамини, минерални соли (соево брашно, извара, хлебна и бирена мая, глутен и др.). Недостатък на тези храни е обстоятелството, че те все пак са по-непълноценни и неатрактивни за пчелите в сравнение с храните, съдържащи мед и прашец.

Подхранване на пчелните семейства
59182
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Технология, изпреварваща времото: рапица
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини