Начало » Новини » Света
26.02.2015 г.

Русия засега няма да налага износни мита върху ечемик, царевица и ръж

Решения

Руският вицепремиер Аркадий Дворкович смята за преждевременно въвеждането на мито върху износа на ечемик, царевица и ръж, но потвърди, че въпросът се обсъжда постоянно и ситуацията е следена отблизо, предаде ТАСС.Въпросът бе повдигнат в руски медии, според които е нараснал износът на посочените култури, след като от 1 февруари бе въведено мито върху износа на пшеница. Впоследствие те бяха опровергани от руския министър на селското стопанство Николай Фьодоров. „Засега анализът показва, че това би било преждевременно. В първите дни на март, когато получим окончателните данни за февруари, ще обсъдим този въпрос още веднъж”, каза Дворкович.

Според него е рано да се правят и предвиждания за реколтата през тази година. „Сега можем да правим колкото си искаме предложения в широки граници – от 75 до 90-95 млн. тона. Посочват се най-различни числа, просто още е рано да се правят подобни прогнози. Но има средства за поддръжка на полевите дейности, затова там проблем няма да възникне и те ще зависят само от климатичните условия”, отбеляза той.

Вицепремиерът изтъкна, че правителството намира за нужно да увеличи изискванията за задължителна обработка на земите със селскостопанско предназначение, тъй като сега немалка част от тях не се обработват и собствениците им прибягват към различни уловки за заобикаляне на законодателството, което ги задължава да ги използват по предназначение. „Разбрахме се да увеличим санкциите по съответните правни норми”, добави той. Дворкович уточни, че става въпрос както за закони, така и за постановления на правителството. „В редица случаи може да става дума за предаване на федерални земи на регионите, за да могат те по-бързо да се разпоредят с тези земи по целево предназначение”, обясни той.

Вицепремиерът посочи също, че правителството ще продължи да наблюдава процеса за осигуряване на селските стопани с торове и в случай на нужда може да им бъде оказана допълнителна подкрепа. Той напомни, че е взето решение цените на торовете да се замразят, а земеделците да получат и отстъпки. „Днес тези споразумения с производителите на торове бяха огласени от премиера и по този начин получиха политическо одобрение”, констатира Дворкович. По думите му за повечето руски региони цените на торовете са замразени на януарското им ниво, което е по-високо с 12-15% спрямо началото на миналата година и на практика отразява натрупалата се до момента инфлация. Там, където положението е по-добро, цените ще останат на февруарските си нива, или с още 10-15% по-високи. „Допълнително може да бъде оказана индивидуална подкрепа”, добави вицепремиерът.

Той припомни, че от второто тримесечие ще бъде въведено и компенсиране на част от инвестиционните разходи по проекти в селското стопанство, като съответният проект за правителствено постановление е на последен етап от съгласуването. Правителството обсъжда и възможността за увеличаване на помощта на хектар за втората половина на годината, обяви Дворкович.

Русия засега няма да налага износни мита върху ечемик, царевица и ръж
9930
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини