Начало » Новини » Страната
13.01.2015 г.

На 25-и февруари изтича последният срок за пререгистрация на земеделските производители за 2015 г.

Важно за фермера

Farmer.bg

Новите предприемачи, които от тази година искат да се захванат със земеделие или животновъдство, трябва да се регистрират като земеделски производители до 25-и февруари 2015 г. Приблизително до тогава те трябва да наясно и коя схема по директните плащания ще изберат, ако искат от тази година да получават финансиране. Изборът е между осемте схеми - за единно плащане на площ (базово плащане на хектар), преразпределително плащане (за площи от 10 до 300 дка), зелени плащания, за млади земеделски стопани, за дребни земеделски стопани, за обвързано с производството подпомагане, за памук или по схемите за преходна национална помощ.

За притежателите на малки парцели, които ще се колебаят дали да изберат схемата за дребните фермери или преразпределителното плащане, най-изгодно ще бъде да изберат дребните стопани, тъй като там минималният таван ще бъде около 500-600 евро за стопанство, съветват експерти. И ако земеделецът отглежда малки парцели, при които по останалите схема би получавал годишно 1000-1500 евро, той би предпочел да се запише като дребен стопанин, защото по тази схема той не подлежи на проверки и през годината не е длъжен поне 5-6 пъти да ходи до областните дирекции на фонда или общинските служби, за да представя различни декларации, свързани с изискванията по останалите схеми.

Ако примерно вие сте производител до 40 години и обработвате 50 дка, за основното плащане на хектар ще получавате около 16 лв. за дка. Още 15 лв. за дка ще бъде преразпределителното плащане, тъй като обработвате до 300 дка. Не сте длъжен да отглеждате две култури, защото това изискване важи за площи над 100 дка, но трябва да оставите поне 5% от площта като угар. Ако искате са получавате субсидии и като млад земеделски производител, там за площи от 300 дка ще получавате годишно още около 1 200 лв. Изискванията към вас обаче са повече, защото трябва да докажете, че през последните пет години не сте кандидатствали за тези субсидии и че сте минали обучителен курс от 150 часа по агрономство или друга специалност, свъвзана със селското стопанство. Ако не желаете да минавате подобен курс, защото той ще ви отнеме поне един месец откъсване от производството, тогава се отказвате от помощта за млад фермер по директните плащания.

В случай, че отглеждате плодове или зеленчуци, тогава ще бъдете подпомаган по линия на обвързаната подкрепа. Там за декар от следващата година ще се получават по 145 лева на декар по три от схемите на директните плащания. Овощарите ще разчитат на 130 лева, а помощта за оранжерийното производство ще бъде 545 лв. за декар. Средствата ще се отпускат като базово плащане (така нар.СЕПП – 20 лв. на дка), преразпределително плащане (за първите 300 декара, 15 лв. за дка) и за схемата за обвързаната подкрепа, където за хектар зеленчуци, отглеждани на полето, ще се отпускат 507 евро, или 100 лв. за дка.  

Както при младите фермери, така и при производителите на плодове и зеленчуци, има допълнителни изисквания, които трябва се съобразяват от фермерите. Така например, младите фермери трябва да имат минимум 8 хил. евро стандартен производствен обем за стопанството, ако иска да кандидатства. Или ако сте пчелари, трябва да имате поне 125 пчелни семейства, което се равнява на почти индустриално производство за мащабите на България. Ако отглеждате зеленчуци, трябва да имате минимум 9,7 дка, ако имате орехова градина, трябва да бъде минимум върху 37 дка. При овцевъдите минималното количество за стадата е от 110 животни.

От края на този месец браншовите организации съвместно с банки и други институти ще започнат информационни кампании по новото подпомагане. Farmer.bg ще ви информира подробно за тези семинари.

 

На 25-и февруари изтича последният срок за пререгистрация на земеделските производители за 2015 г.
44812
 

Последни материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Нови 430 милиона евро от фондовете на ЕС за агросектора в ЕС
Съветът на ЕС: До 70% от директните плащания могат да се преведат авансово след 15 октомври
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини