Начало » Новини » Интервю
04.12.2014 г.

При тежки климатични условия за фермерите е важно да прилагат точните технологии

Николай Черкезов, търговски мениджър на „Монсанто - България”

Farmer.bg

В България Монсанто е представена от началото на 90-те години на миналия век. След преструктуране на бизнеса в глобален мащаб компанията за известно време се оттегля, за да се завърне през 2007 година. От тогава досега Монсанто  е най-динамично развиващата се компания в България в  търговията на хибридни семена царевица и рапица. Пред Farmer.bg търговският мениджър Николай Черкезов представя дейността на фирмата през изминалата година, която заради климатичните условия година се оказа изключително тежка за земеделските производители.

 

Г-н Черкезов, как се отрази тази сложна за земеделието година върху бизнеса на „Монсанто” в България?

Климатичните условия през тази година поставиха земеделските производители пред изключително тежки предизвикателства. Докато през последното десетилетие секторът изпитваше силна потребност от валежи през вегетацията, тази година преовлажняването на почвата се оказа в повече. Това създаде затруднения при предсеитбената подготвока на почвата, самата сеитба се извърши трудно, а малко по-късно дойдоха и градушките. След поникването на царевицата, в резултат от забраната за изполване на неоникотиноиди за третиране на семена имаше напълно унищожени посеви, което доведе до тяхното презасяване. За съжаление злините не стигнаха дотук. Пазарът също се оказа негостоприемлив с ниските цени на зърното, наблюдавани в глобален мащаб. Тези няколко негативни фактора нямаше как да бъдат предвидени нито от фермерите, нито от нас, които сме пряко свързани с тяхната дейност. Въпреки нашето голямо желание да помагаме като консултанти на производителите, заради дъждовете и ниските цени на зърното ситуацията това лято се оказа твърде сложна.

Затова  единственото, което бихме препоръчали на земеделските поризводители, е в бъдеще при подобни тежки обстоятелства да обръщат повече внимание на технологията при отглеждането на културите.

Какво точно имате предвид?

Ако цените на зърното са ниски, както се получи тази есен, това, което може да подобри финансовите резултати на едно стопанство, е да получат по-високи добиви. Тук е и нашата роля - да предложим на фермерите семената, които биха подобрили техните резултати.

В това отношение най-добър ефект имат царевичните семена от HD групата. Това са хибриди, които дават най-високи добиви в своята група на зрялост и при влажно време, и при суша. Тези хибриди оптимизират риска за фермерите, независимо от условията на отглеждане.

Какъв беше интересът от производителите към тези хибриди?

При нас тенденция през изминалите 7 години е скокообразно увеличаване на пазания ни дял в двете култури царевицата  и при зимната маслодайна рапица, където сме представени.

Това, което мога да отбележа при царевицата за тази година беше, че единствено „Монсанто” успя при един запазващ се размер на площите в страната от 4,4 млн. дка, да увеличи своя пазарен дял.

Нарастването беше с 5% спрямо миналата година, което беше един завиден резултат. В същото време другите компании в бранша или задържаха, или намаляваха дела си спрямо 2013 г.

При рапицата всички сме свидетели на ограничен интерес от фермерите към тази култура и респективно намаление на площите. Не искам да коментирам причините, но въпреки това намаление ние успяхме да увеличим резултатите си затвърждавайки на лидерската си позиция при тази култура. И въпреки намаляването на площите с рапица в България, ние увеличихме продажбите си на семена с 20%.

Това означава ли, че производителите оценяват качеството на семената и затова ги препоръчват на колегите си?

През 2014 година продължи тенденцията  за увиличаване на дела на технологията Clear field  в рапицата, като очакваме той да бъде между 25 и 30%. Като лидерска компания в тази култура Монсанто предложи на пазара три нови водещи хибрида – „Имидо” , “Иминент” и „Импрешън”, които гарантират на фермера най-добрата защита срещу плевели и изключително високи добиви.

Имате ли наблюдение за промените в сортовия състав на семената, които се използват в България, от гледна точка на климатичните промени? Като държава с умерено-континентален климат сухите и горещи лета в България са нещо нормално. Разбира се, има и цикличност, каквато наблюдавахме тази година.

За това е необходимо фермерите да са подготвени по-скоро за сухи  условия. Но в същото време да могат да се възползват и от евентуално влажно лято.

Именно тук е мястото на HD-хибридите, които са устойчиви на суша и дават високи добиви при влажна година. През новия сезон увеличаваме броя на хибиридите в HD групата с още един и това е DKC 4025. С него броят на тези хибриди достигна шест.

Кои са най-продаваните хибриди Декалб в страната?

Двата най-продавани царвични хибрида на  „Монсанто” в България през 2014 и 2013 година  са DKC 4014 и DKC 4590, които са от HD групата.

Как ще коментирате факта, че все още има неприбрани площи с царевица, заради дъждовете.

За съжаление, това се наблюдава не само в България, но и в доста други европейски държави. Наскоро бях в Унгария, където около 60% от царевицата беше  все още на полето.

Тук добрата новина е, че царевицата е култура, която може да бъде прибрана и по-късно, като в същото време тя позволява и  монокултурно отглеждане. Другата добра новина е, че цената на зърното се повишата с всеки изминат ден.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

   

При тежки климатични условия за фермерите е важно да прилагат точните технологии
16377
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
ЕК издаде 10-годинишни разрешителни за за генетично променена соя на Монсанто и Байер
Заради липсата на международна регулация
Търговските компании в САЩ се отказват от новите ГМО сортове соя на Monsanto
Опазване на околната среда
Френски министър призова търговците да престанат да продават „Раундъп”
Акция
Чиновници от германски провинции призоваха за забрана на глифозата в ЕС
В САЩ
Монсанто постигна поредно извънсъдебно споразумение с фермери за ГМ пшеница
Политически компромис в Брюксел
Всяка държава от ЕС ще решава кои ГМО-култури да забрани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини