Начало » Пазари » Животинска продукция
17.11.2014 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

През периода 5 – 12 ноември 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешкото месо в страната бележат леки разнопосочни седмични отклонения. По-съществено понижение се наблюдава само при средната цена на едро на замразеното пиле, а покачване - при средната цена на дребно на охладеното пиле, предлагано в големите търговски вериги, се посочва в анализ на специалисти от МЗХ.

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,99 лв./кг, с 1,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, цените на тържищата са в диапазона от 3,38 лв./кг (Добрич) до 4,30 лв./кг (Ловеч). В шест от областите се регистрира седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,2% (Бургас) – 3% (Монтана), докато в други шест стойностите бележат понижение с между 0,3% (Велико Търново) и 12,2% (Добрич).

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се задържат в границите от 4,61 лв./кг (Перник) до 4,97 лв./кг (Смолян), като в почти всички области остават на нивата от предходния седмичен период. Единствено в ГТВ на област Благоевград се наблюдава седмично изменение на цената на дребно – намаление с 1,9%. Средната стойност за страната остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,75 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,76 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,42 лв./кг в Бургас до 1,47 лв./кг в Добрич.

При търговията на дребно със замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) се отчита леко намаление на средната стойност за страната спрямо предходната седмица – с 0,4%, до 4,98 лв./кг. По области, цените на продукта в тези обекти се движат от 4,57 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 5,50 лв./кг (Силистра ). В пет от областите се отчита седмично понижение на стойностите в рамките на 2 - 3,6% (Бургас), а само Русе – леко покачване, с 0,9%.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са средно с 0,99 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,38 лв./кг в Ямбол до 1,83 лв./кг в Силистра.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 4,8% по-висока от тази в ГТВ.

През изминалата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,55 лв./кг, незначително по-ниска спрямо предходната седмица (с 0,2%). По области, стойностите продължават да варират от 4,22 лв./кг (Пловдив) до 4,85 лв./кг (Смолян). В осем областни центъра се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,4 – 2,5% (Шумен), а само в областите Благоевград и Добрич – поскъпване, съответно с 0,4 и 1,1%.

При търговията на дребно с охладено пиле в големите супермаркети се отчита покачване на средната стойност за страната с 1,6% на седмична база, до 5,01 лв./кг. По области, цените в ГТВ са в границите от 4,58 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Видин, Враца, Монтана, Разград, Русе и Смолян). Спрямо предходния седмичен период, в девет от областите се наблюдава увеличение на цените, достигащо до 8,3% във Видин, Враца и Монтана, а в три – намаление, най-съществено във Варна (със 7,5%).

През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,46 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,09 лв./кг в Стара Загора до 0,89 лв./кг в Търговище. В област Варна цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,10 лв./кг.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле са в диапазона от 4,75 лв./кг (Сливен) до 5,45 лв./кг (Стара Загора). Леко седмично увеличение на цените се регистрира в Хасково (с 0,9%) и Пловдив (с 2,5%). Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини се увеличава с 0,2% на седмична база, до 5,13 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,58 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е от 0,22 лв./кг във Варна до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч.

През изтеклата седмица цените на охладеното пиле в ГТВ са средно с 2,3% по-ниски от тези в ДТО.  

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
5472
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини