Начало » Новини » Страната
25.10.2014 г.

Проект за мини пелети от биотор печели етап от световен шампионат за иноватори

Иновации

Пелети от биомаса Снимка: Джуниър Ачийвмънт България

Младият иноватор Димо Стефанов от Казанлък е спечелил националния етап на състезанието «Бъдещи агропредизвикателства» (Future Agro Challenge) с проекта си за производство на пелети от биотор. За първа година българските агропредприемачи със стартиращ бизнес или идея за такъв имаха възможност да се включат в световния шампионат за иноватори, мечтатели и лидери, които желаят да променят ежедневния ни живот чрез земеделието и храната. Инициативата, организирана от българското представителство на международната мрежа «Джуниър Ачийвмънт България», цели да намери и подпомогне творчески, практически приложими и екологично съобразени идеи, които дават иновативни решения на належащите икономически и екологични проблеми, свързани със селскостопанския сектор.

Над идеята за биотор победителят Димо Стефанов е работил от няколко години, като в последните 4-5 месеца усилено развива иновацията за създаване на биотор под формата на малки пелети с дължина около 1 см и дебелина 6х6 мм, които да се поставят до корена на растението и по естествен начин да стимулират растежа.

„Моята цел е да произвеждам био тор на пелети, които могат да бъдат поставени чрез стандартно машинно разпръскване на торове, каквито машини се използват в големите ферми с масивна продукция“, обяснява Стефанов. Този метод може да замени напълно общото използване на химически торове. Предложението е за устойчив модел на биологично торене, който ще осигури не само екоподхранване, но като добавена стойност и образование, рециклиране на излишна биомаса и в крайна сметка – бизнес модел, който може да бъде повторен навсякъде, обясни още новаторът.

В състезанието Future Agro Challenge участваха осем кандидати от България, като иновативните им проекти включваха предложения за възраждане производството на коприна у нас, участие на туристи в работата на пчелна ферма, уебсайт за създаване на хранителни кооперативи, ресторант, който зарежда кухнята си от местни фермери и др.

Националният победител във Future Agro Challenge беше определен от тричленно жури в състав Любомир Василев, председател на УС и изпълнителен директор на Фондация „Капитал“, дългогодишен журналист и главен редактор на в. „Капитал“; Драгомир Константинов – председател на фондация „Зеленика“, експерт по европейски проекти за градско и регионално развитие;  Тодор Саракчиев – магистър по технологично предприемачество, участник в програмата „Учебна компания за студенти“ на Джуниър Ачийвмънт, консултант и ментор по програмата впоследствие.

Победителят ще представи България на финалите на надпреварата, които ще се проведат от 14 до 16 ноември 2014 г. в гръцката столица Атина.

Джуниър Ачийвмънт България предвижда до края на годината да покани 8-те финалисти на национална презентация на идеите, като така те ще получат популярност и шанс за намиране на инвеститор.

Future Agro Challenge се провежда в над 25 държави и е част от глобалната ежегодна инициатива Световна седмица по предприемачество (Global Entrepreneurship Week). На международно ниво организатор е  гръцката Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC). Домакин и организатор на състезанието у нас е Джуниър Ачийвмънт България. Джуниър Ачийвмънт България е домакин и на Световната седмица по предприемачество за България.  

Основана през 1997 г., Джуниър Ачийвмънт България (www.jabulgaria.org) е член на организацията Junior Achievement Worldwide (www.ja.org) и нейното регионално подразделение Junior Achievement – Young Enterprise Europe (www.ja-ye.org). Джуниър Ачийвмънт е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25 годишна възраст. Мисията на Джуниър Ачийвмънт България е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си. 

Проект за мини пелети от биотор печели етап от световен шампионат за иноватори
12231
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Джуниър Ачийвмънт България
Иновативен проект на дрон за земеделието спечели национална награда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини