Начало » Новини » Страната
17.10.2014 г.

Експерти със съмнения за пълен блокаж на кампанията за директните плащания през 2015 г.

Какво ще се случи?

Farmer.bg

Кампанията за заявяване на директните плащания през 2015 г. няма нищо общо с досегашния начин на заявяване на обработваемите площи, което ще се окаже сериозен проблем за бизнеса. Това не се обяснява на фермерите и след март 2015 г. те ще бъдат затруднени изключително при декларирането на обработваемата си земя. Тази тревога изразиха в интервю пред телевизия Агро ТВ председателите на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова и на Националната асоциацията на зърнопроизводителите Румяна Ангелова, които настояват за коренна промяна в разгласяването на новите правила за прилагане на директните плащания след 2015 г.

Като припомни, че дори общинските служби, които като най-близо до фермерите би трябвало да им обяснят професионално новите правила, Светлана Боянова посочи, че се съмнява чиновниците да могат да са полезни, защото не са обучени.

„Ще ви дам за пример Шотландия, където на сайта на тяхното министерство има примери с подробни разяснения за зелените плащания, с въпроси и отговори и картинки, така че на прост език да се обяснят процедурите, които да се спазват”, обясни Боянова.  

Затова тя призовава освен държавата и неправителствените организации да бъдат привлечени в кампанията, защото хората се нуждаят от разяснения на разбираем, а не на „брюкселски“ език.

Според Румяна Тодорова „разплащателна агенция не знае какви са новостите и затова се изпада в състояние, при което да не може да се справи с новите изисквания”. Браншовата асоциация направи поредица от семинари за разясняване на новата политика, които показаха, че дори самите експерти не са могли да отговорят на голяма част от въпросите на производителите.

Според зърнопроизводителите в този момент е важно общинските служби по места да дадат точни указания за регистриране на правните основания, без които изплащането на субсидиите от догодина би било немислимо. Според Светлана Боянова новите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи също не са разяснени, което е голям проблем.

„Моят апел е да се направят доброволни споразумения и служебни там, където е необходимо”, посочи Светлана Боянова. За целта първата работа на новия министър на земеделието трябва да бъде обявяване на обществена поръчка за изграждане на необходимия софтуер. Само така регистрацията няма да се забави.

Според Боянова разясняването на зелените плащания трябва да се обозначи нагледно с картинки, за да е ясно колко декари ще са с угари, колко с други форми на зелени зони. „Трябва да обяснят на хората, че междинната култура няма да я проверяват сега, а както е написано в проекта на наредба – през 2015/16 стопанска година.”, обясни още Тодорова И припомни, че подобни разяснения са нужни още за азотфиксиращите култури, така че фермерите още от сега да са наясно какво ще отглеждат.

Като бивш зам. министър на земеделието Светлана Боянова препоръча на администрацията да се правят чести срещи с областните дирекции по земеделие, с които да се обсъждат противоречивите въпроси. „Аз много често правех подобни срещи, защото само така може да се изчистят казусите, подлежащи на различно тълкуване”, обясни още Боянова.

Та припомни, че в последната година се назначиха хора на местно ниво, които дори да са много добри специалисти, не са запознати с новостите. Тези хора не са изготвяли споразуменията по член 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, не са налагали картата за възстановената собственост с ортофото картата – това са едни специфики, които не може всеки да познава. „Вече има много фирми, които предлагат подобни услуги, но общинският служител не може да стои отстрани, защото той работи директно с хората. Той трябва да ги познава поименно и да им помага, като им дава цялата информация, за да могат те да се споразумеят помежду си и да ги насърчава”, посочи още Боянова.

Експерти със съмнения за пълен блокаж на кампанията за директните плащания през 2015 г.
8930
 

Последни материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Свързани материали
Виж
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини