Начало » Новини » Страната
11.08.2014 г.

Ескалацията на напрежението между Русия и Украйна разбуни зърнените пазари

Световни пазари

Farmer.bg

Становището на експертите от НАТО, че струпването на руски войски на границата с Украйна прави  военната офанзива доста вероятна, провокира вълна от спекулативни покупки на фючърсния пазар (Чигаго, Париж) и възстановяване на експортните котировки. Реакцията на търговците е напълно обяснима, тъй като заради поройните дъждове качеството на пшеницата в ЕС е влошено, а житната реколта в Русия е много добра. Добивите от пшеница в РФ значително надминават предварителните прогнози, а и делът на качественото мелничарско зърно в общото производство през тази година е необичайно висок.

Западните анализатори коментират, че Русия през 2014/15 г. ще бъде основен доставчик на мелничарска пшеница в региона, като потенциалът на Украйна изглежда по-ограничен. При това положения всякакво изостряне на отношенията между двете държави провокира страхове за проблеми с доставите на хлебно зърно  за световния пазар и засилване на позицията на Щатите.

На 30 юли цените на меката червена пшеница на борсата в Чикаго  се сринаха до най-ниското равнище от четири години насам ($190,50/т за м. септември), но само една седмица по-късно,  на 6 август, Чикаго затвори на $208,70/т. Ценовото дъно на борсата в Париж пшеницата маркира на 1 август – EUR167/т, а на  6 август мелничарското зърно вече се търгуваше там по EUR178.25/т. С 5-7 евро се покачиха и експортните котировки на френската мелничарска пшеница на експортния пазар – до EUR182/т FOB Руан.

На 6 август борсата в Будапеща затвори както следва: мелничарска пшеница м. септември - $203/т; фуражна пшеница  м. септември - $180/т; царевица м.ноември - $169/т ($176/т) и фуражен ечемик м. септември - $178/т ($176/т).   

Тези дни Института за конюнктура на аграрните пазари (ИКАР – Москва) отново увеличи прогнозата за размера на руската житна реколта. Актуализираната прогноза предвижда най-голям за последните шест години добив от 58,5 млн.т, като само преди десетина дни прогнозната летва беше качена от  56,3 млн.т на 57,5 млн.т.  (51 млн. т – 2013/14 г).

Износът на зърнени храни от Русия  върви по рекордния график. Съгласно търговски източници, през юли експорта на зърно достигна рекорден месечен обем от 2,9-3,0 млн.т, което с 400-500 хил. тона превишава предишния връх, регистриран през юли 2011 г. Важно е да се отбележи, че в общото количество основният дял е на пшеницата – 2,4 млн.т. Междувременно интензивния износ спря понижението на изкупните цени в южните региони на Русия, основни доставчици на пшеница за износ. Според търговски източници с 3-5 долара през изминалите седем дни се покачиха и експортните котировки на пшеницата на руския пазар – до $247-248/т FOB Новоросийск за зърно с 12,5% протеин.

Игор Валентович

Ескалацията на напрежението между Русия и Украйна  разбуни зърнените пазари
8944
 

Последни материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини