Начало » Новини » Страната
18.07.2014 г.

Асоциацията на земеделските производители очакват конкретика за обвързаната подкрепа за изоставащите отрасли

Поредно обръщение

Farmer.bg

Само ден след като шест от браншовите организации изпратиха протестна декларация срещу едностранното взимане на национално отговорни решения по въпроса за бъдещата аграрна политика, от асоциацията на земеделските производители за пореден път поискаха конкретика по темата от страна на администрацията.

Според браншовиците от публикувания проект за концепция продължава да няма яснота за една от най-важните схеми за подпомагане –  за обвързано с производството подпомагане. По нея всяка година ще се отпускат 13% от бюджета по първия стълб плюс допълнителни 2% за отглеждането на протеинови култури, но агроведомството така и не информира точно кои ще са подпомаганите сектори, кои културите и с какъв процент подкрепа се очаква за месодайно или млечно животновъдство.

Ясно е, че изискванията към бенефициентите по схемите ще се разпишат след консултации на агроминистерството с Европейската комисия, но темата дори не е обсъждана в работната група, а всички работещи в сектори животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения са в очакване на детайлите по решенията, се посочва в писмо на асоциацията на земеделските производители до медиите.

Браншовиците критикуват и факт, че в проекта за концепция е решено да се прилага новата схема за дребни земеделски стопани, но без да е посочена каквато и да е визия за критериите, по които ще се избират производителите. По същия начин липсва информация и за задължителните 5% екологично насочени площи (ЕНП), които трябва да се заделят като подпомагане по „зелените плащания”.

Стопаните настояваха за точни инструкции по екологично-насочените площи, така че да започната подготовката за следващата година още сега при подаване на декларации по чл. 69 и заявления по чл. 70 от ППЗСПЗЗ (срокът както бяхме пояснили е 31.07.2014) за стопанската 2014-2015 година.

Не е предоставен и приет окончателният списък и с азотофиксиращите, междинните култури или зелената покривка, който също се очакваше от фермерите.

От асоциацията предлагат парите, които ще се спестят от прилагането на таваните при директните плащания да се пренасочат към програма за развитие на селските райони 2014-2020. Разчетите са годишна сума от около за 1.8 млн. евро и 2.8 млн. евро, спестени от въвеждането на прогресивното намаление на субсидията по СЕПП – с 5% за сумите между 150 000 евро и 300 000 евро и с 10% за тези над 300 000 евро.

В заседанията на работната група по директните плащания бе постигнат консенсус с колегите от различните браншове по предложената от асоциацията дефиниция за активни фермери, а именно - земеделските производители задължително да са регистрирани по Наредба 3 и да нямат задължения към държавния бюджет, за да се насочи подпомагането единствено към реално работещите и произвеждащи продукция земеделци.

Тъй като регламентът посочва срок до 31 януари 2015 г., в който страната може да определи минималните земеделски дейности за допустимост на земята за подпомагане (вид дейности, брой за година и пр.), считаме, че и тук детайлите трябва да се дадат сега, за да се изпълнят изискванията през 2014 г. Т.е. разписването на конкретна дефиниция за „активен фермер“ е в дневния ред и не трябва да се чака отново крайния срок. Очакваме преди 31 юли и в адекватен на нуждите на земеделските производители срок управляващите да излязат с детайли по схемите, заключават от асоциацията.

 

 

Асоциацията на земеделските производители очакват конкретика за обвързаната подкрепа за изоставащите отрасли
7266
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Пчеларство – Плевен 2024
От 8 до 22 февруари започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г.
Общ бюджет: 1 000 000 000 BGN
Информация за прилагане на „Помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък”
Президентът наложи вето
Агроведомството е блокирало исканията за прекатегоризация на държавни земи
МЗХ посочи как изпълнява точките от Меморандума с протестиращите фермери
Отворено писмо
Родни фирми търсят съдействие от Войчеховски за неизпатени субсидии от фонд „Земеделие”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини