Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
06.06.2014 г.

Търговците отчитат двоен спад в продажбите на комбайни спрямо 2013 г.

Пазари

Farmer.bg

Мартенските прогнози на търговците на селскостопанска техника, че 2014 г. ще бъде по-слаба по отношение на продажбите, се сбъднаха и в началото на юни резултатите показват сериозен спад, особено в покупките на комбайни. От контролно-техническата инспекция съобщиха за Farmer.bg, че през първото тримесечие на 2014 г. са регистрирани едва 23 зърнокомбайна. Статистиката се води на всеки три месеца, затова и експертите не разполагат с данни към началото на юни.

По данни на дилърските компании търсенето на зърноприбираща техника е намаляло повече от два пъти спрямо май-юни 2013 г. „Земеделците очакваха министерството на земеделието да започне прием на проекти по новата програма за селските райони, затова се въздържаха от покупки и това се отрази сериозно върху пазара”, коментира генералният директор за земеделска и градинска техника на „Мегатрон” Стефан Христов.

Последните информации, че средствата за модернизация вероятно се пуснат от следващата година, са попарили надеждите на фермерите и тези от тях, които неотложно се нуждаят от нова техника, са започнали да купуват. От месец се усеща леко раздвижване на пазара, което се обяснява с наближаването на жътвената кампания и необходимостта от повече техника, посочи Христов.

Заради валежите и полегналите посеви стопаните предпочитат да инвестират в модерна техника, която поне отчасти би компенсирала загубите, причинени от валежите, коментираха още експертите. Самите търговци също правят необходимото в полза на клиентите, като предоставят изгодни схеми за разсрочено плащане, така че те да се снабдят с необходимите машини.

Въпреки раздвижването на пазара обаче, към края на годината търговците очакват над 20% спад в продажбите на комбайни. С около 10-15% вероятно ще спаднат оборотите и при тракторите.

На този етап търсенето на трактори и товарачи не е спаднало така много, както при зърноприбиращата техника. По данни на държавната инспекция от януари до април в страната са регистрирани почти 300 трактора и още 67 челни и телескопични товарачи.

Точната бройка на тракторите е 294, като по традиция най-предпочитаните марки са  „Джон Диър” (Jonh Deere), „Ню Холанд” (New Holland), „Кейс” (Case) и др. Най-голямо е търсенето в Пловдивско, София – град, Разградско и Русенско.

При комбайните също най-големите продажби са от марките „ „Класс” (Claas), „Кейс” (Case) и Джон Диър” (Jonh Deere). Търсенето е било най-активно във Варненско и Велокотърновско.

При товарачите най-търсените марки са на JCB, MANITOU, BOBCAT и др. От регистрираните 67 товарача 51 са телескопични. Най-голямо е било търсенето в Пловдивско, Добичко и Силистренско, сочи статистиката от контролно-техническата инспекция.

 

Търговците отчитат двоен спад в продажбите на комбайни спрямо 2013 г.
10502
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Чисто новият компактен колесен товарач L95 и изключително компактният телескопичен товарач TL25.60 на Bobcat
Bobcat с последни иновации на Агритехника 2023
Втора част
За и против обработката на почвата
Важно за кандидатите!
Калкулатор и цени за техниката за екологична модернизация, субсидирана по ПВУ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини