Начало » Новини » Страната
02.06.2014 г.

Възможност за биопроизводство на бяла маслодайна роза

Наука

Farmer.bg

Бялата маслодайна роза (Rosa alba L.) е подходяща за биологично производство, може да се отглежда не само в казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони. В миналото бялото цвете заемало 20-30 % от площите, засадени с маслодайни рози, съобщи директорът на Институтът по розата и етеричномаслените култури доц. Васил Базитов.

Цветето е по–устойчиво спрямо гъбните болести, като е по-малко взискателна към почвите и в сравнение с червената роза е по-издръжлива на ниски температури.

В момента в звеното към Селскостопанска академия се работи за създаване на нови сортове, които да станат не само носители на нови аромати, но и да са подходящи за сушене на цвета. Сушеният цвят се използва в хранително-вкусовата промишленост, като се влага в млечни продукти (кисело мляко, сладоледи), чай и др. То се използва и като съставка на хомеопатични средства, а воден екстракт от венчелистчетата има доказани антибактериални и антигъбични свойства

В Института в Казанлък е създадена колекционна градина с образци от бяла маслодайна роза на площ от 5 дка, която е единствена по рода си в България. На практика по този начин са обхванати всички клонове от бялата маслодайна роза, разпространени в Розовата долина.

В нашата страна се отглежда основно вида Rosa damascena var. trigintipetala (Dieck) Koehne /червена маслодайна роза/. Освен нея, в Института в Казанлък се поддържа колекция от 40 произхода и колекционни номера и от други видове маслодайна роза, които служат главно в селекционната работа, каза още доц. Базитов.

Маслото от бялата маслодайна роза, което през последните години стана хит в Япония, е панацея за организма. Учени от Страната на изгряващото слънце са доказали, че ценните му съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот. Тъй като рандеманът при бялото цвете е двойно по-нисък, ароматният еликсир от него е и двойно по-скъп. Любопитен момент е, че освен в скъпата козметика и парфюмерия, маслото от бяла роза се използва и в хранително-вкусовата промишленост. Например в Япония от нето се произвеждат специални бонбони. Изследванията на специалистите са доказали, че те премахват лошият дъх в устата и действат като естествена виагра.

Не случайно японците обявиха 2 юни за Ден на розата. Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава. По думите му тази дата е избрана, тъй като на неговия език 2 юни звучи като "ро дзу", което много се доближава до името на красивото цвете.

 

Възможност за биопроизводство на бяла маслодайна роза
8691
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини