Начало » Новини » Интервю
12.03.2014 г.

Не виждаме стратегия за бизнес в програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Веселин Генев, председател на управителния съвет на БАТА АГРО:

Farmer.bg

В писмо до министъра на земеделието Димитър Греков ръководството на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО) подкрепи позицията на браншовите организации в отрасъла по новата програма за развитие селските райони.

Експертите настояват за аргументирано становище по разпределението на бюджета, така че хората от земеделието да получат яснота за приоритетните сектори на бъдещото подпомагане.

В интервю за Farmer.bg Веселин Генев, председател на управителния съвет на БАТА АГРО, обясни основните позиции на бизнеса по представения от администрацията проект на програма. 

 

Г-н Генев, може ли в началото да представите очакванията си за развитието на пазара на техника през тази година?

Подобни прогнози на този етап трудно могат да се дадат. Пазарът към настоящия момент е в застой и единствената причина за това е неяснотата около старта на новата програма за развитие на селските райони.

Всеки производител, който разчита на субсидия през следващия програмен период, ще изчака с инвестицията в техника, докато нещата не се изяснят. Проблемът е, че на този етап няма никаква яснота кога ще бъде стартът на програмата. Надяваме се, че поне в рамките на 2014 г. ще се постави началото.

За да отговоря все пак на въпроса ви, ще кажа, че пазарът се движи нормално. В сравнение с миналата година обаче продажбите са по-малко и причина за това не е липса на инвестиционен интерес.

 

Заедно с останалите браншови организации БАТА АГРО изрази притеснение от бюджета, заложен за покупка на техника през следващия период. Какви са вашите опасения?

За нас е изключително странно, че бюджетът за техника е намален, без да има обосновка. Защо не беше предоставен анализ за ефекта от досегашното субсидиране по отделните мерки? Това очакваха всички браншови организации при представянето на новата програма.

Ясно е, че приоритетите са преформулирани, но защо не ни беше представена картина за техническото обезпечение на стопанствата. И защо липсва стратегия за развитието на предлаганите за подпомагане отрасли и съответно очакваните резултати?

Съгласен съм с изразеното от зам. министъра на земеделието Явор Гечев становище, че програмата трябва да има и социален елемент, но според мен на първо място трябва да бъде поставен бизнесът, който фактически създава работните места. В икономиката винаги трябва да има приоритети, за да има и добри резултати. До момента обаче не виждаме аргументиран анализ, който да очертае приоритетите.

 

Как според вас трябва да се разпредели ресурсът, така че всички подсектори да бъдат задоволени?

Финансирането по новата програма няма да бъде достатъчно за подкрепа на всички фермери, но това все пак е шанс за някои от тях да се модернизират. Това, което не приемаме в тази програма, е липсата на бизнес ориентация. Ако прочетете програмата, ще видите, че в нея е записано, че ще се подпомага всичко, което се произвежда. Вместо да се направи секторен анализ и да се потърсят варианти за постигане на по-добри резултати, повече инвестиции и разкриване на нови работни места, се допуска подобно разпиляване на ресурс.

От една страна чуваме, че ще се подпомага животновъдството, но не става ясно кое животновъдство? Ще се подпомага производството на плодове и зеленчуци, но не се уточнява кои производства - за прясна консумация или за консервната индустрия?

Виждате, че въпросите са многобройни и на тях не се отговаря. А програмата трябва да бъде приета до есента на тази година и да заработи. Затова ние питаме кои ще са приоритетите и дали няма да се разпилява и без това ограничения ресурс в много направления.

 

След като стана ясно, че за техника са заложени над два пъти по-малко средства от досегашната програма, как според вас ще се развие пазарът в бъдеще?

Не сме притеснени от спад в търсенето на техника, защото фермерите инвестират и модернизират стопанствата си. Но проблемът е, че няма да има ръст в тези продажби. Ще се обновят машините, които бяха купени със средства по програма САПАРД и това ще бъде всичко. С този ресурс много трудно ще се увеличи темпът на обновяване.

 

Ще могат ли дребните производители да получат предварително финансиране от банките, за да купят необходимото им оборудване?

Знаете, че банките и лизинговите компании са финансови институции, които искат от кредитополучателите ясен бизнес план за 5-7 години напред. Едва тогава са готови да подпомагат конкретния проект.

В момента те с готовност работят с утвърдени земеделски производители, които имат ясна визия за развитието на собствените си стопанствата. Трудно мога да си представя как една банка ще започне да работи с едно малко стопанства с оборот под 8 хил. евро годишно. Това може да бъде производство за собствени нужди, но не и за пазара. Затова смятам, че в новата Програма за развитие на селските райони има всичко друго, но не и стратегия за развитие на агробизнеса у нас.

Разминаваме се с ръководството на министерството, но ситуацията е такава. Ние сме бизнесмени и разбираме от икономика. Те са политици и трябва да търсят вярното политическо решение. Затова настояваме за диалог.

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова

 

Не виждаме стратегия за бизнес в програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.
12129
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Веселин Генев, управител на „Оптиком“ ООД:
С машините на Ростселмаш ще предложим високопроизводителни модерни зърнокомбайни на достъпна и справедлива цена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини