Начало » Важно за фермера » Животновъдство
22.07.2013 г.

Отглеждане на гъски през лятото

Гъските, които се отглеждат от населението, с малки изключения, са с по-ниска носливост от тези, внасяни до 90-те години от ЦКС за принудително угояване и за производство на черен дроб за износ. Това ги прави ценни за стопаните-гъсковъди, които разчитат на всяко снесено яйце. Ето защо грижите за гъшите стада, макар и малки, трябва да започнат още от приключване на разподния сезон, който нормално завършва през май.

Приключването на носливостта става по два начина – естествено, в съответствие с биологията на гъските и изкуствено. При изкуственото гъските се затварят в птичарника за 1-2 дни (ако външната температура не е много висока) и се оставят само на вода. След това дневната им дажба от концентриран фураж се намалява на половина и след няколко дни носливостта спира окончателно. Започва линеенето (смяната на оперението) и подготовката за следващия яйценосен период и люпилна кампания. Линеенето е свързано и с израстване на новото оперение. Това налага гъските да се хранят поне около 3 седмици с концентриран фураж, съдържащ около 2500 кКал обменна енергия и около 11-12 % суров протеин „за подържане”. Трябва да се обръща внимание на съдържанието на сяросъдържащите аминокиселини метионин и цистин, които участват в изграждането на перата, както и на лизин, аргинин, триптофан и др.

През този непроизводствен период гъските и младите подрастващи гъсета навършили 8-9 седмична възраст, се отглеждат по два начина - пасищно и дворно. При пасищното отглеждане върху естествени ливади, край реки и язовири. Младите гъсета на тази възраст гледани съгласно препоръките са получили добър старт във физиологичното си развитие – над 80-85 % и отглеждането им на свобода ще допренесе за физическото им укрепване. Пасищното отглеждане продължава според условията до 5-6 месеца. При обилна паша дневното количеството на зелени фуражи може да достигне до 2 кг от възрастна гъска. При по-бедна паша вечер на гъските може да се дава 50-80 г зърнен фураж. След прибиране на житните фуражи гъските намират достатъчно оронени зърна и вечер се прибират с пълни гуши. От август част от тревите изсъхват и дневната им дажба може да се увеличи до 150-180 гр. дневно, но не повече от 200 г.

Дворното отглеждане на гъските е по-трудоемко, изисква почти ежедневно осигуряване със зелени и сочни фуражи. Изисква организирване на зелен конвейер, транспортни и други разходи. Прилага се, когато не се разполага с пасища или летен лагер. Гъските се отглеждат в същото помещение, в което са снасяли яйца.

През непродуктивния период една гъска с живо тегло 6 кг. се нуждае дневно от около 495 Ккал обменна енергия и 20 г. суров протеин. Според някои изследователи това може да се задоволи с осигуряване на 1 кг зелена трева (или паша) и 85 кг овес. При намаляване на възможностите за хранене със зелени и сочни фуражи, количеството на зърнените фуражи може да се увеличи също до 150-180 г.

През този период зърнените фуражи не трябва да надхвърлят 200 г дневно. Храненето през летния сезон с повече концентрирани фуражи, съдържащи повече протеин, допринася за преждевременно пронасяне на доста птици в неподходящ сезон, особено на по-младите. Младите гъсоци още не са развити полово и се получават неоплодени яйца.

При първите признаци на пронасяне концентрираните фуражи се изключват от дневната дажба. Гъските се оставят гладни, само на вода в продължение на два дни. След това на стадото се дава само трева или се пускат за кратко време на паша в продължение на около 3 дни, докато птиците поотслабнат малко и носливостта им се преустанови напълно. Зърнените фуражи се ограничават няа около 60-80 г дневно.

Подготовката за следващата възпроизводителна кампания започва около два месеца преди желаното време за люпене на гъшите яйца – в люпилни или под носачка.
[url=https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/item/1034-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE.html]От fermera.bg[/url]

Отглеждане на гъски през лятото
29934
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини