Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.05.2004 г.
Целосезонно отглеждане на зелен фасул

Зеленият фасул е важен продукт в кулинарията. Това се дължи на високите хранителни и вкусови качества на зелените бобове (шушулки), които са богати на белтъчини, мазнини, захари, витамин С и В, минерални соли (молибден и др.). Зрелите зърна са богати на комплексния витамин В. Освен това зеленият фасул се препоръчва при атеросклероза и запек. В народната медицина се използва като пикочогонно средство и против диабет. Отвара от зелен боб и росен се пие за лекуване на напукани ръце. Зеленият фасул има къс вегетационен период. За нискостъблените сортове (пешаци) от поникването до първата беритба той е 45-50 дни, а вейковите сортове са по-късни - около 60-65 дни. Късият му вегетационен период е предпоставка той успешно да се отглежда целосезонно, като се засява на етапи от април до началото на юли, та по този начин на пазара винаги да има зелен фасул през лятото и есента.

Не се засяват наведнъж големи площи, а за удължаване на беритбения период се използва етапната сеитба. От средата на април през всеки 10 дни може да се засява определена площ, което позволява по-късно реколтата да се прибира също поетапно. В широката практика нискостъблените сортове зелен фасул се засяват на редове или на ленти. Когато се засява на редове, схемата е 50х5-6 см, т.е. 50 см между редовете и 5-6 см между растенията в реда. При ленточния начин се препоръчва 2- или 3-редни ленти по схема 50+25+25х5-6 см. При такава схема на засяване процесите при отглеждането може да се механизират. При по-малки площи може да се засява и по-нагъсто. Вейковите (увивните) фасули се сеят гнездово на кавали на разстояние 30х50 сантиметра. Семената се засяват на дълбочина около 5 см. Посевната норма е 10-12 кг на декар. От ниските сортове се използват Верица, Заря, Никос ( с кехлибареножълти чушки), Ореол (устойчив на ореолов пригор), Перун, Старозагорски чер, Фиеста, а от вейковите сортове - Ерусалимски (с кехлибареножълти чушки) и Тракийски (със зелени чушки). Грижите през вегетацията се състоят в обработка на почвата, напояване и борба с плевелите, болестите и неприятелите. При някои от ниските сортове зелен фасул (Никос, Старозагорски чер) цветовете на отделните растения не цъфтят едновременно и съответно не узряват дружно. Затова прибирането на чушките от отделните растения става на няколко пъти, като се внимава при беритбата да не се наранят растенията. При тях след всяка беритба между редовете се разхвърля средно по около 30 г/кв. м бързодействащ азотен тор (амониева селитра).

Под действието на тора растенията започват отново да цъфтят, което позволява да се извършат още 2-3 беритби. Чрез поетапното засяване на зеления фасул и многократните беритби при някои сортове значително се удължават както периодът на беритбите, така и времето за предлагането му на пазара, което улеснява много домакините, които винаги могат да намерят пресен зелен фасул през цялото лято и есента. Тази технология на отглеждане спомага за навременното консервиране на продукцията в най-подходящата технологична зрялост. Лазар ПЕТКОВ

59752
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Актуално
Египет напазарува 420 хил. тона черноморска пшеница
Инспекторатът на агроминистерството също прави проверки в Добрич заради суджукгейт
Атанас Добрев се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България
Решения на Министерския съвет
Командироват 16 служители от евроинституциите за бългаското председателство
Томислав Дончев оглавява Съвета за административната реформа
Решения на Министерския съвет
Осигуряват се 2 млн. лв. за заетост във Врачанско, Видинско и Монтанско
Свързани материали
Виж
Пиперът загива под 5 градуса
Капризите на зеленчуците към топлината
Целина и хрян остават на открито
В студените дни
Полезни съвети
Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците
Статистиката за зеленчуците се изкривява заради фалшивото фактуриране при обвързаната подкрепа
Агростатистика
За една година вносът на домати и ябълки от Полша е скочил с цели 40 процента
Полезни съвети
Калиевият перманганат като стимулатор и препарат за растителна защита
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам