Зрелият лук за консумация може да се съхранява основно по два начина: в амбалаж и без амбалажно. И двата начина имат както предимства, така и недостатъци.
[B%]Съхраняване в амбалаж[%B]
За съхраняване в амбалаж луковиците трябва да са просушени на полето за 5-10 дни, да са здрави, чисти, сортирани, без механични повреди, с изрязано лъжливо стъбло на 3-4 см над луковицата. Лукът се насипва в касетки, които се нареждат в складови помещения на височина 10-12 броя, с пътеки през 4-5 м за проверка и наблюдение на лука. Прави се редовна проверка, като се поддържа температура около 0-1°С и относителна въздушна влажност - 75-85%. При замръзване на луковиците размразяването им трябва да става постепенно. Продължителността на съхраняването е до средата на април.
Този начин на съхраняване има някои недостатъци - лукът престоява по-продължително на полето, често заплевелява и загнива, а всички манипулации се извършват ръчно. Освен това в складовите помещения е трудно да се поддържа оптимален режим, поради което загубите от прорастване и загниване са около 30 на сто.
[B%]Без амбалажно съхранение[%B]
При съхранение без амбалаж лукът се прибира в началото на полягането на лъжливото стъбло. Луковиците се просушават на полето (7-12 дни) и се поставят за съхраняване в хранилища с активна вентилация. Оформят се боксове, широки до 10 м и дълги около 12 м, с временни преградни стени от касетки, дървени скари, рамки с телена мрежа и др., закрепени върху разглобяеми колони. Лукът се насипва на пласт, дебел 3 м. За вентилация се използват вентилатори, като за съхраняването на 1 м3 лук се осигуряват 120-160 м3 въздух/час. Всеки бокс е с отделен вентилатор. В продължение на 15-20 дни след зареждането на лука вентилаторната система работи непрекъснато, като се поддържа температура около 10-13°С и влажност на въздуха под 70%. След това вентилаторите работят по 3-5 часа на денонощие, за да вкарват хладен въздух (2-10°С). До края на съхраняването вентилаторите се включват на автоматичен режим за поддържане на температура от 2 до 10°С. Продължителността на без амбалажното съхранение на лук е:
- за сладък лук - 2-3 месеца;
- за полулют - 4-5 месеца;
- за лют, отглеждан от арпаджик - до края на февруари.
Съхранението през март и април трябва да става в хладилници при температура от -2 до 2°С.