Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.10.2011 г.

Рискът е по-малък при засаждане на два или три сорта картофи

Това споделя за фермерите Асен Георгиев, дългогодишен агроном и консултант във фирма „Агрико България”

Срещаме се с Асен Георгиев или Бай Асен, както всички го наричат. Той е агроном по образование и дългогодишен консултант в „Агрико България”, която от 19 години е официален представител на холандската компания Агрико - най-големият производител на посадъчен материал от картофи в света. Бай Асен с охота ни разказва за опитите с картофи, които всяка година фирмата провежда на полета в различни райони на страната.

„Изпитваме новите сортове картофи като ги сравняваме със стандартните, за да разберем при нашите български условия кои от тях биха се адаптирали. Не предлагаме новото на клиентите докато не се убедим, че е подходящо за българските условия. В момента работим с около 30 сорта картофи – ранна, средно ранна и по-късна група. Целият ни асортимент може да задоволи и най-капризните фермери”, разказва ни Асен Георгиев. Той споделя, че има голям интерес към ранното производство за райони като Пазарджишко, Пловдивско, Хасковско, Първомайско, Петричко, които произвеждат големи количества ранни картофи от началото на месец май до края на юни. След което започва производството на средно ранните картофи, после по-късните, подходящи за полубалканските райони, където липсват условия за напояване - Самоковско, Копривщица, Родопите. В равнинните полски райони се отглеждат картофи по промишлени технологии на поливни площи и се получат високи добиви, каквито са в Европа.

Все още голяма слабост при производството на картофите е това, че много от фермерите по инерция смятат, че знаят всичко. Няма достатъчно консултанти-агрономи с опит в областта на картофите и това дава своето отражение в производството”,подчертава Бай Асен. Той казва, че всяка година е различна, заради особеностите в климата.

„За разлика от Европа при нас промените в климата са по-съществени. В България понякога пролетта е много влажна и късна, понякога обаче е суха и гореща. Тази година пролетта закъсня с около 20 дни и по-късно засадихме картофите. Това винаги има значение при ранното производство. Чрез рътене картофите се развиват около 2 седмици по-рано и съответно по-рано излизат на пазара. Някои от производителите предпочитат да направят форсирано производство, тоест отглеждане под полиетилен. То е по-скъпо и картофите се обработват предпосевно, за да се получи желания резултат. Когато не се съобразим с температурата и земята е много студена, рътените картофи в почвата се стресират и не се развиват. Той съветва производителите да проверяват температурата на почвата на дълбочината, на която засаждат.

Всичките 30 сорта картофи на фирма „Агрико България” са подходящи за българските условия. Всеки производител, съобразно района на отглеждане, трябва да се ориентира сам или с помощта на агроном-консултант кои сортове са най-подходящи. Асен Георгиев съветва фермерите да работят с минимум 2 или 3 сорта картофи, защото така рискът е по-малък. Той обяснява, че ако сме създали добри условия за развитие на растенията, ще има повече зародиши, но ако температурата рязко се повиши единият от сортовете ще поникне с по-малко бройки. След 2-3 дни температурата се нормализира и вторият сорт попада в оптимални условия, съответно той дава най-добри резултати. Според Бай Асен изводът на фермера ще бъде, че първия сорт не е добър и той ще закупи семена само от втория сорт. През следващата година обаче, тези високи температури могат да засегнат втория сорт. Затова от опит агрономът съветва да се работи с повече от един сорт картофи.

„Нашите сортове могат да дадат един много добър добив от над 5 тона от декар, подобно на европейските”,казва Асен Георгиев и бърза да ни даде малко статистика за четирите опита на фирмата.
През 2011 г. фирма „Агрико България” е отгледала средно ранни картофи в Ловеч, а средно ранни и късни в с. Белчин Баня, Самоковско, Копривщица. Въпреки климатичните условия получените резултати са били много добри. [B%]Например, в с. Юнаците, Пазарджишко от сорта Монако са получени добиви от 5 100 кг. от декар. От ранните сортове Ривиера, Артемис и Ариеле – 4 600 кг. В с. Първенец, Пловдивско от ранните сортове Агата, Монако, Ривиера, Импала и Трезор, и средноранните Арнова, Аризона са получени над 7 тона от декар от нерътен материал.

В Копривщица засаждането е извършено много късно – на 7 май, а изваждането на картофите е станало на 23 август. Получени са добиви от сортовете Монако над 8 тона, Импала - 7 100 кг., от Ривиера и Трезор по 6 тона. В с. Белчин Баня засаждането е било на 20 април, а изваждането на 23 август и от сортовете Аризона, Зафира, Алмера, Арнова добивите са били над 7,5 тона.

В с. Йоглав, Ловешко опитният агроном Павел Бумов е получил през 2011 година над 8 тона от декар от сортовете Монако, Амбишън, Арнова, Аризона, Зафира, Алмера и Савиола.

Саша Маркова

Рискът е по-малък при засаждане на два или три сорта картофи
56189
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини