Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.03.2004 г.
Помислете за собствено производство на арпаджик
Отглеждането на лук посредством арпаджик се прилага в райони с къс вегетационен период

02-03-2004 г. Костадин ТАНЕВ Отглеждането на лук посредством арпаджик се прилага в райони с къс вегетационен период, както и на места, където е невъзможно да се осигури поливане. Избират се сравнително по-леки, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи, плодородни, богати на органични вещества и чисти от плевели почви. Ниски места, с тежки, глинести и студени почви са неподходящи за тази цел и трябва да се избягват. Внасянето на минерални торове преди сеитбата води до повишаване на добивите и подобряване на качеството на арпаджика. На декар се внасят по 15-18 кг амониева селитра, 40-50 кг суперфосфат, а на по-леки и песъчливи - и 15-20 кг калиева сол. Сеитбата трябва да се направи колкото се може по-рано напролет, щом като е възможно да се влезе в нивата. Извършва се с редосеялка ленточно при възможно най-малкото междуредово разстояние, което може да даде редосеялката и при разстояние между лентите 50 сантиметра. Дълбочината на засяване е 2-3 см. При този начин на сеитба на декар се хвърлят по 6-7 кг семе. На много места у нас се е запазил все още старият начин на производство на арпаджик на лехи, широки 1-1,5 м и произволно дълги. Между лехите се оставят пътеки по 50-60 см, които се използват за направата на вади за поливане. Семената се засяват разпръснато и се покриват с 2-3 см добре угнил пресят оборски тор. При този начин се засяват на декар по 8-10 кг семе. За да се ускори поникването, целесъобразно е семената да се подложат на предварителна подготовка - поставят се в торбичка и се потопяват във вода в продължение на 2 часа, след което влажните семена се държат 2-3 денонощия при температура 20-25 градуса, докато тук-там се появят малки бели коренчета. Преди сеитбата накиснатите семена се просушават леко. Най-важната грижа по време на вегетацията е навременното и редовно премахване на плевелите, тъй като отначало младите растения се развиват много бавно. Първият същински лист се появява едва след 3-4 седмици. Обикновено арпаджикът завършва вегетацията си към края на юли-началото на август, когато става и прибирането му. Пожълтяването на листата отначало по върховете, а после и на целите листа и полягането им показва, че арпаджикът е узрял и встъпва в състояние на покой. Към прибирането се пристъпва, когато основната маса от растенията са пожълтели и засъхнали. То става чрез изскубване или след леко подкопаване с копачка. Изваденият арпаджик се разстила на нивата или на тънък пласт под навес да просъхне. Добре изсъхналият арпаджик се превява на веялка сортировачка. Добивът от декар е 700-1000 кг при засяване на лехи и 600-900 кг при сеитба с редосеялка. Освен това се получава и около 200-300 кг на декар едър арпаджик (попска).
21294
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Държавна политика
Износът на български месни деликатеси за пазарите извън ЕС може да се отпуши
Наука и бизнес
Учени разшириха познанието за фитосинтезата, важна за повишаване на добивите
Инвестиции
John Deere приключи придобиването на Monosem
Турция ще свие вноса на пшеница и царевица през сезона заради рекордната реколта
Египет ще отвори борса до края на годината
Египет планира отварянето на земеделска борса до края на годината
Заради рецесията
Италиански млечен кооператив продава облигации, обезпечени с пармезан
Свързани материали
Виж
Държавна политика
Износът на български месни деликатеси за пазарите извън ЕС може да се отпуши
Наука и бизнес
Учени разшириха познанието за фитосинтезата, важна за повишаване на добивите
Инвестиции
John Deere приключи придобиването на Monosem
Турция ще свие вноса на пшеница и царевица през сезона заради рекордната реколта
Египет ще отвори борса до края на годината
Египет планира отварянето на земеделска борса до края на годината
Заради рецесията
Италиански млечен кооператив продава облигации, обезпечени с пармезан
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам