Начало » Новини » Страната
29.09.2010 г.

По-малко пари от мляко, повече пари от тор

Биогаз - изгодни инвестиции

През януари 2010 г. в Германия са преброени повече от 5000 инсталации за производство на биогаз. До края на годината се предвижда да влезнат в експлоатация още 800. Целта е до 2015 г. инсталациите да станат 20 000, които да произвеждат 6000 мегаватчаса електроенергия.

Допреди няколко години повече от половината от инсталациите за биогаз в Германия бяха нерентабилни. Според мнението на проф. Франк Шолвин, от Германския център за изследване на биомасата (DBFZ) в Лайпциг, с приемането на новия закон, който задължава организациите да използват метан, вече повече от 90 процента от инсталациите са рентабилни, даже при незначителните дотации от 1,5 евроцента за киловат електроенергия от биогаз.

ОБОРСКИЯТ ТОР – В ДЕЙСТВИЕ


Една от най-известните производителки на биогаз е компанията „agri.capital GmbH”, Мюнстер, (ФРГ), която се занимава с експлоатацията на 100 биогазови инсталации в Германия със средна мощност 500 киловата. В близост до Кьонерн се намира първата инсталация в Германия, която доставя по тръбопровод до „Митгаз” (Mitteldeutsche Gasversorgung GmbH) чист метан, който се равнява по топлопроводимост на природния газ. За обмяна на опит и обучение тук идват не само немски специалисти, но и специалисти и аспиранти от Унгария, Румъния, Латвия, Естония и Русия.

Инсталацията се състои от 8 ферментатора, като всеки от тях е с обем 2300 куб. м. Царевичният силаж постъпва от околните ферми на цена 24 евро/тон. Оборският тор се доставя от близките ферми безплатно. Страничните продукти, получени при преработката, се връщат обратно във фермите. Ферментацията продължава около 60 дни. Ферментаторите се покрити с двуслойно фолио, което изключва загубите на метан, който е по-малко от 1 процент. За една година в инсталацията постъпват и се преработват 35 хил. тона силаж, 15 хил. т оборски тор от едър рогат добитък и 5 хил. тона нискокачествено зърно. Царевицата, предвидена за производство на биогаз, заема около 750 ха. Полученият газ е около 8,6 млн. куб. м. Газът постъпва в обогатяваща инсталация, в която под налягане от вода, от него се отделя въглероден окис и сероводород. Към метана, който е около 97 на сто, се прибавя пропан и на изхода се получава над 5 млн. куб. м газ, идентичен по характеристики с природния. Това количество газ е достатъчен за осигуряване на електроенергия и топлина на 190 000 жилища. Инсталацията се обслужва от двама работници. Недалеч от Лайпциг се намира фермата Гундорф, която има 1800 глави едър рогат добитък, в които се включва 1200 високопродуктивни крави. И макар млеконадоят да е почти 10 хил. кг. годишно от всяко животно, печалбата от реализацията на млякото се оказва по-малко от печалбата от преработването на оборския тор, преработката му в биогаз и последващото производство на топлинна и електроенергия.

При ферментацията на най-богатия на азот птичи тор съществуват и други проблеми. Близо до Лайпциг вече действа инсталация за биогаз, която ползва този субстрат и за разлика от останалите ферментатори е хоризонтална, а не вертикална. Това оптимизира процеса на ферментация и намалява загубите на метан.

Има и други проблеми, които трябва да се разрешават на стадий проекти. Специалистите смятат, че е трудно да се намерят оборудване и метал, който да може да противостои на агресивната среда. Ето защо теоретичните разчети при създаването на инсталации за добиване на биогаз трябва да бъдат съобразени с необходимостта за разрешаването на технически проблеми, които ще доведат до оскъпяване на проектите.

ИЗВОДИ

Германия си е поставила задача до 2015 г. инсталациите за добив на биогаз да достигнат 20 хиляди. Тяхната продукция трябва да замести около 10 на сто от природния газ. Това ще намали зависимостта на страната от вноса, а общата мощност на електроенергията трябва да е 6000 мегавата. Отрасълът ще внесе своя принос за намаляване на изхвърляните вредни газове, които до 2017 година трябва да бъдат намалени с 35 на сто.

Знае се че около 90 на сто от метана от оборския тор отива в атмосферата. Остава да се надяваме, че при създаването на инсталации за преработка на тор и получаване на биогаз, ще бъде използван богатият германски опит./сп. „Зерно”

Експертите прогнозират ръст на производството

Според актуалните данни на Германския отраслов съюз по биогаз (Fachverband Biogas), количеството на новите инсталации, включени в електроразпределителната мрежа през 2009 г. са достигнали рекордните 1000 броя. До този момент, според броя на въведените инсталации, най-успешна се смяташе 2006 г., когато бяха построени почти 800 биогазови инсталации. Генералният директор на съюза д-р Клаудиус да-Коста-Гомес изтъква няколко причини за настоящия успех. Преди всичко този ръст е свързан с намаляването на изкупните цени на селскостопанската продукция. Важен фактор са и промените в Закона за възобновяемите източници (EEG 2009), където са уговорени добри рамкови условия за производителите на биогаз. Важна роля изигра и намаленото търсене през 2007 г., както и икономическата криза през 2008, когато в експлоатация бяха пуснати не повече от 400 нови инсталации.

Биогазът, произвеждан в Германия в момента, е достатъчен да осигури електроенергията на 3,5 млн. домакинства. Специалистите прогнозират и по-нататъшно развитие на пазара за биогаз, може би не с толкова високи темпове. В предварителните разговори за поправките в закона за производството на биогаз е „важно всичките 500 предприятия, които работят на този пазар да могат да разчитат на икономическа стабилност”, подчертава да-Коста-Гомес.

По-малко пари от мляко, повече пари от тор
23229
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини