Начало » Новини » Страната
04.03.2010 г.

Холандските сортове картофи с три пъти по-високи добиви на декар

През последните 6 години производителността на картофи в страната се е увеличила двойно, заради висококачествените сортове и отглеждането им в равнините...

Холандската фирма „Агрико” предлага семена от повече от тридесет години на българския пазар като от1992 г до 2006 г. е представлявана от фирма „Бонеро” ЕООД, а през 2006 г. дейността по предлагането на картофи за посев се прелива в „Агрико България” ООД, която е българо-холандско дружество с участие на „Бонеро” ЕООД и „Агрико” – Холандия. Дружеството предлага посадъчен материал за картофи от около 25 различни сорта, които могат да отговорят на всякакви изисквания – ранни, средно ранни, късни, за преработка и т. н.

Българо-холандското дружество, сертифицирано по НАССР, разполага и със собствен цех за пакетиране на картофи за консумация и модерна хладилна база за съхраняване в Гара Елин Пелин. Фирмата изкупува готовата продукция от клиентите, които засаждат семената и след пакетиране я предлага на българския пазар чрез големите търговски вериги.

От най-ранните сортове най-наложени на пазара и много предпочитани са „Агата” и „Ривиера”. „Ариеле”, „Импала”, „Трезор” и „Артемис” са също ранни сортове, много подходящи за пазара с качества готови да задоволят всякакви капризи. Най-подходящи за пържене и много популярни са сортовете с високо съдържание на сухо вещество - „Агрия” и „Санте”. Много добре са се наложили също средно-ранните и високо добивни сортове „Арнова”, „Пикасо”, „Аринда”, „Маделин” и „Матадор”.

Качествата на предлаганите сортове картофи са изключително високи, но за съжаление технологията на отглеждане, която се прилага в България е на много ниско ниво по две причини, споделя с нас старши консултантът по агрономическите въпроси на дружеството г-н Асен Георгиев. Първата причина е, че хората смятат че знаят всичко за отглеждането на картофите, а втората е липсата на материално-техническа база. Но за постигането на върхови постижения е необходимо да се прилагат новостите, казва г-н Георгиев. Това е и слабото място на българина, който не си дава сметка, че има нужда от усъвършенстване на познанията си. В България не се спазват изискванията за необходимата обработка, правилното зариване на картофите, не се прилага анализ на почвата, за да се прилага торене на научна основа, затова средния добив е около 2 тона от декар, докато възможностите на сортовете, които предлага фирмата са три пъти по-високи. За да ги демонстрират всяка година от „Агрико България” организират демонстрация на опитни полета. В момента се залагат опити със сортовете „Монако”, „Фестивал”, „Амбишън”, „Ерика”, „Ред барон”, „Роко” и „Зафира”, които са от най-новата селекция на „Агрико”.

Мит е твърдението, че балканските картофи са най-добри - прочутите самоковски или родопски картофи всъщност не са български, а се произвеждат с вносни холандски или германски сортове. Български сортове картофи отдавна не се отглеждат, поради това, че нито един от тях не се е наложил на пазара с добри показатели и особено високи добиви.

Планинските райони не са промишлени производители на картофи вече, поради това, че там не може да се приложи високо интензивно производство с механизация и малко ръчен труд. Там площите са малки и разпокъсани и не позволяват машинна обработка на земята, разказва г-н Михаил Бозаров, управител на „Агрико България”. Затова през последните 5-10 години се наблюдава активното преместване на производството на картофи от планината в полето, както е и в европейските страни. Това позволява получаване на реколта от 4-5 тона на декар чрез по-добро механизиране на производството. Така произведените в равнината картофи са с много по-ниска себестойност от произведените в планината и могат да конкурират вносните. В България през последните 6 години площите за обработка и засаждане на картофи са намалели почти двойно – от около 500 хил. декара на 200-220 хил. декара. В същото време производителността се е увеличила двойно - от 1 тон на декар от преди 20 години, в момента е над 2 тона на декар заради висококачествените сортове и отглеждането им в равнините.

Саша Маркова

Холандските сортове картофи с три пъти по-високи добиви на декар
375514
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини