Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.02.2010 г.
Генно модифициран тютюн с потенциал за биогориво
Целта е да се използват растения, които не стават за производство на храни
Генно модифициран тютюн с потенциал за биогориво

Учени от Университета Томас Джеферсън - САЩ са открили начин да увеличат маслото в листата на тютюна, което може да е следващата стъпка към използването на растението като биогориво. Според изследователите тютюнът може да генерира биогориво много по-ефикасно от други селскостопански култури.

Повечето от маслото на тютюна се намира предимно в семената, които съдържат около 40 % масло. Макар че маслото от семена вече е тествано като гориво за дизелови двигатели, тютюневите растения произвеждат скромно количество семена. Само около 600 кг семена на акър.

Приложението на тютюна като биогориво е много примамлива идея. Целта е да се използват растения, които не участват в производство на храни. Екип от учени модифицират тютюн, чиито листа да произвеждат масло. В някои случаи, модифицираните растения произвеждат 20 пъти повече масло в листата.

Тютюневите листа съдържат 1,7 на сто до 4 на сто масло на сухо тегло. Растенията са така модифицирани, че да преекпресират единия от два гена – DGAT или LEAFY COTYLEDON 2 (LEC2). Модификацията на DGAT води до 5,8 на сто масло, което е около два пъти повече от обичайното количество в листата. Модификацията на LEC2 води до 6,8 на сто масло на сухо тегло./Sc.Daily
3605
Коментари (1)
Напиши коментар
 От: Peja  01:16  вторник, 7 юни 2011 г.
БИОГОРИВА ОТ ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАН ТЮТЮН
http://energetskaefikasnost.info/?p=603&lang=bg
Последни материали
Виж
България ще бъде домакин на следващата Международна конференция "Мир и земеделие"
Танева ще открие гроздобера в пловдивското село Устина
Франция ще замени пластмасовите чинийки с произведени от биоматериали
Syngenta ще плати над 1 милион долара за продажба на нерегистрирани продукти в САЩ
В Португалия изобретиха безвреден консервант за вино от черупки на скариди
Традиционни български храни се представят на празника на гастрономията в Париж
Свързани материали
Виж
България ще бъде домакин на следващата Международна конференция "Мир и земеделие"
Танева ще открие гроздобера в пловдивското село Устина
Франция ще замени пластмасовите чинийки с произведени от биоматериали
Syngenta ще плати над 1 милион долара за продажба на нерегистрирани продукти в САЩ
В Португалия изобретиха безвреден консервант за вино от черупки на скариди
Традиционни български храни се представят на празника на гастрономията в Париж
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам