Начало » Важно за фермера » Пчеларство
08.07.2009 г.

КОЙ ФАЛШИФИЦИРА БЪЛГАРСКИЯ МЕД?

Положението е все още в рамките на допустимото, но контролните органи ще са безкомпромисни

Често по страниците на пчеларските издания става въпрос за качеството на пчелните продукти. Обикновено се говори за пчелния мед. Всеки производител има усещането, че е добил най-качествения мед, но само лабораторните анализи могат да докажат това. Още по-често от анализните сертификати се откриват фалшификати, некачествени или с остатъчни количества ветеринарномедицински препарати медове.

Това е причината в Република България да се провеждат мониторингови програми за анализиране на качествата на пчелните продукти и по определен брой проби да се вадят заключения за българските медове въобще. Пробите се вземат от пчелари производители и от предприятията, които обработват пчелния мед, у нас.

В резултат на анализи в акредитирани български лаборатории се правят оценки за замърсяването на пчелния мед. Извършват се 10-15 анализи на физикохимически показатели и органолептика, микробиологични изследвания, както и проверка за антибиотици, радиоактивни замърсявания и изкуствени подсладители.

В последно време се засилва натискът по линия на Европейската комисия за преодоляване на замърсяванията в храните и в частност за пчелния мед. Изискват се доказателства за ефективна работа на контролните органи спрямо извършителите - от производителите, през ветеринарните специалисти до съответните отдели в НВМС и Министерство на земеделието.

Положението с българския мед все още е в границите на допустимите отклонения. Точно такава мониторингова програма, изпълнена от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и нейните резултати ще разгледаме:

[G%][B%]Похвална инициатива на НВМС

Какви остатъчни вещества има в меда? * Как да се подобри контролът и кой е виновен за ниското качество * Къде и какви анализи на продукцията си можем да направим?[%B][%G]

Работна среща в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) събра пчелари, ръководители на пчеларски организации, представители на администрацията и контролните органи в бранша. Под председателството на заместник генералния директор на службата Дамян Илиев, беше формулирана основната и единствена задача – да се анализират резултатите и да се търсят причините за проблемите, предизвикани от остатъчните количества ВМП от мониторинговата програма за изследване на произведения в страната пчелен мед през 2008 г.

По данни на НВМС са взети проби и направени изследвания на около 180 проби. Като количество това не са много проби, но са взети от различни райони на страната и могат да дадат ориентировъчна представа за остатъчните количества на различни вещества в пчелния мед. От особен интерес са най-следените – сулфонамиди, тетрациклин, нитрофуранови съединения.

Картината, свързана с пробите е нормална, но за да имаме добри резултати в близко бъдеще и постоянно, трябва да се работи превантивно в това отношение. Тази насока съвпада с изискванията и препоръките от страна на Европейската комисия за остатъчните количества от ветеринарномедицински препарати в пчелните продукти. Наличието на проби със замърсяване в различни райони на Европа е причината за известна нервност в отношенията и наложените изисквания от евроспециалистите. Точно затова НВМС инициира тази среща.

[B%]Кои са основните теми, дискутирани на срещата:[%B]

- Mоже ли да постъпят замърсявания от околната среда в пчелните продукти? Това е важен въпрос, свързан с технологията на пчеларството и със самочувстввието на всеки производител. Оказва се според специалистите, че замърсявания от селските дворове, от поилки на животни и птици, от животновъдни ферми и птицеферми, даже от пръскания в ограничен размер не са възможни. Основната причина за остатъчни количества ВМП в меда са пчелари – недобросъвестни, слабо информирани или подражаващи. Хубавото е,че броят на тези пчелари е много ограничен.

- Кои са проводниците и пътищата на разпространение на мед с остатъчни количества ВМП?

- Мед в тенекии за износ – практикува се от фирми с гарантиран пазар извън България и без претенции за качество на продукта. Товари се на полето, без оглед на анализни сертификати, съдове за съхранение и лоялност на производителите.

- Съществуват и масово се разпространяват медоподобни продукти – те съдържат освен мед изосуит, глюкоза, други подсладители и т.н. Откровено се заблуждават потребителите, че това е качествен продукт и найвече се търси сходството на продукта с пчелния мед – пример като МЕДен еликсир?

- Какво да се прави с недоброкачествена продукция, каквато неминуемо се среща във всяко преработвателно предприятие. По закон и наредби за прилагането му сега не се прави нищо. Затова трябва да се промени нормативната уредба и за сметка на производителя да се търси начин за ликвидиране на лошото качество.

- Kакви са възможностите за превантивна борба с фалшификаторите на пчелни продукти?

Единодушно присъстващите се застъпиха за добрите български традиции в производството на пчелни продукти. Независимо от това, по пазари, тържища и в магазините все още може да се намери мед с различни примеси от подсладители, оцветители и т.н. Борбата с това явление е трудна и ограничена от законодателната уредба.

Същевременно обаче ефектът върху производителите и добрите преработватели е негативен и води до нихилизъм. Ето защо в близко време органите на НВМС и ДВСК трябва да започнат по-директна борба с проявите в това отношение. За тези мерки пчеларите ще бъдат информирани от в. “Пчела и кошер” - Може ли законът за пчеларството да влезе наистина в ролята си на регулатор на бранша?

Може, но преди това трябва да се приведе в съответствие със съвременните изисквания и да се хармонизира с нормативната уредба. За целта е необходимо от всички пчеларски браншови организации да постъпят предложения за промени в Закона, както и в някои от наредбите. Такава е Наредба 30, касаеща профилактиката и борбата със заболяванията при пчелите, Наредба 9 и др.

Проблемът е известната незаинтерисованост на организациите на самите пчелари, както и мудната работа на държавната администрация. Все преодолими проблеми, изискващи време и капацитет на кадрите.

Във връзка с многобройни запитвания от пчелари и изпълнението на “Програмата за развитие на пчеларството”, в таблицата по-долу са посочени акредитирани лаборатории за изследване на пчелни продукти и анализите, които те са оторизирани да правят. В сайта на НВМС е представена тази същата информация и периодично тя се обновява. На този сайт може да бъде намерена най-достоверната информация относно изследванията на пчелните продукти.

КОЙ ФАЛШИФИЦИРА БЪЛГАРСКИЯ МЕД?
24477
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини