Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.12.2003 г.
Кои хибриди кокошки за яйца и месо са най-разпространени у нас
Въпрос на Калинка Димова, с. Тънково

03-12-2003 г. Отговаря Ангел РАНГЕЛОВ От хибридите с бял цвят на черупката най-известни са Старкрос 288 с носливост 243-286 яйца и Бебкок Б-300 на фирмата "Шейвър"със средна носливост 225-288 яйца, Хисекс бял на фирмата "Еурибрид" с 252-286 яйца, Рос бял с около 270 яйца, Тетра Л 212 (Унгария) и др. От хибридите с кафяв цвят на черупката у нас е внасян за стоково производство на яйца 4-линейният хибрид Уорън-ССЛ - фирмата "Уорън" (САЩ), получен чрез кръстосване на 2-линеен хибрид и породата Червен родайланд (бащина форма) и 2 линии от породата Бял родайланд (майчина форма). Този хибрид е аутосексингов. Оперението на носачките е червено с бели пера по опашката. Кокошките тежат 2,5-2,6 кг, а носливостта е 256-289 яйца с маса над 60 г. Другият популярен хибрид сред производителите е Джи-линк на фирмата "Декалб" (САЩ). По цвета на оперението той наподобява на Уорън-ССЛ. Носачките тежат около 2,2-2,3 кг, а годишната им носливост е 226-248 яйца. Високопродуктивни са хибридите Бебкок Б-380 ("Бабкок", САЩ) с 235-255 яйца. Декалб-амбер-линк ("Декалб", САЩ) с носливост 255-296 яйца, Харко-секс-линк ("Арборейкърс", САЩ), с носливост 226-248 яйца, Хисекс кафяв ("Еурибрид", Холандия) с носливост 260-293 яйца, Хубард (САЩ) с носливост 265-279 яйца, Рос кафяв ("Рос", Англия) с носливост 270 яйца, Ломан (Германия) с носливост 279 яйца и др. Хибридите с бял цвят на черупката изразходват от 133 до 170 г комбиниран фураж за производство на 1 яйце, а хибридите с кафяв цвят на черупката - средно от 150 до 170 г. От хибридите за месо у нас най-популярен е 4-линейният хибрид Ибро ("Еурибрид", Холандия). В условията на фирмата бройлерите достигат на 42 дни телесна маса 1600 г, на 49 дни - 1900 г, на 56 дни - 2500 г при разход на 2140 г фураж за единица прираст. През 1974 г. у нас беше внедрен 4-линеен български хибрид 23 Н, като бройлерите на 49-дневна възраст достигат 1550 г при разход на 2200 г фураж на килограм прираст. Други по-известни хибриди са: Старбро ("Шейвър", Канада) - на 49-дневна възраст достига маса 2153 г при разход под 2 кг фураж за килограм прираст. Коб (САЩ) - при телесна маса 1600 г на 49-дневна възраст изразходват 2260 г фураж за 1 кг прираст. Арбор Ейкърс (САЩ) - достига 1716 г на 49 дни при разход на 2100 г фураж за 1 кг прираст. Унгарският хибрид Тетра Б (ДЗС "Баболна") - на 49-дневна възраст бройлерите тежат 1612 г при разход на 2120 г фураж за един килограм прираст.
21254
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Рекордни продажби на биологични продукти във Франция през 2015 г.
Еврокомисията ще съди България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, ако не променят законодателствата си за продажба на земеделска земя
Наука
Антибиотиците в храните предизвикват затлъстяване
Румънското земеделие може да постигне най-големия си връх от 10 години насам
Становище
Съборът на овцевъдите за пети пореден път демонстрира падението на българското овцевъдство
Позиция на министерството на земеделието
Държавата не готви приватизация за „Напоителни системи”
Свързани материали
Виж
Рекордни продажби на биологични продукти във Франция през 2015 г.
Еврокомисията ще съди България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, ако не променят законодателствата си за продажба на земеделска земя
Наука
Антибиотиците в храните предизвикват затлъстяване
Румънското земеделие може да постигне най-големия си връх от 10 години насам
Становище
Съборът на овцевъдите за пети пореден път демонстрира падението на българското овцевъдство
Позиция на министерството на земеделието
Държавата не готви приватизация за „Напоителни системи”
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам