Начало » Важно за фермера » Пчеларство
03.02.2009 г.

Правим всичко за активизиране на пчеларите

Ангел Кинанов, зам.изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ пред в. „Пчела и кошер“ за изпълнението на „Програмата за пчеларство 2009“

„Пчела и кошер”: Каква е активността на българските пчелари при подаване на заявленията за 2009 г? Има ли мерки по които да са изчерпани предвидените средства?

АК : „Програмата за развитие на пчеларството 2008-2010” навлиза във втората си година и вече можем да отчетем, че тя успешно се прилага и българските пчелари ще имат полза от нея. Началото през 2007 – 2008 беше доста бавно и мъчително. Оказа се, че нито ние като разплащателна агенция, нито пчеларите имахме пълна готовност за изпълнение на подобен вид субсидиращи програми. Времето наложи някои промени, ние във фонд „Земеделие” и Разплащателна агенция ги направихме и сега действието върви много по-гладко. Кое е основното, което променихме:

- опростена беше процедурата за попълване и подаване на заявление за подпомагане, сключването и подписването на договора, уведомяването и корекциите по процедурни и фактически грешки.

Опростихме и голям брой наши вътрешни процедури по приемане, разглеждане и утвърждаване на заявления за подпомагане, както и заявки за плащане;

- премахнахме изискването за предварителни договори за покупка на отводки, кошери и ветеринарномедицински препарати и т.н. Това се оказа от изключително важно значение за активизиране на пчеларите и облекчи значително нашата работа. Тепърва анализираме къде и какво още може да се направи по въпроса;

- въведохме мъзможността за двукратно подаване на заявление за подпомагане. Между двата етапа има възможност за преразпределяне на средства, неусвоени по едни сектори към други сектори с по-висок интерес от страна на пчеларите. Преразпределянето на средствата става с участието на представители на браншовите организации и други национално представени пчеларски сдружения. Активността на тези организации е основен двигател за това Програмата да е в действие и да подпомага действително пчеларите.

Какво е изпълнението до момента (бел. ред. към 9 януари 2009) – имаме подадени 215 заявления за подпомагане от всички райони на страната Към 7 януари имаме изчерпани средства по мярката за закупуване на пчелни отводки и роеве и сме взели мярки да уведомим регионалните разплащателни агенции за това. Заявления ще се приемат до 31 януари, а след преразпределяне на средствата между мерките и секторите ще стартира от 1 март втория транш. Той ще продължи до 15 април, като там отново ще могат да се подават заявления за подпомагане по всички мерки.

ПиК: Кои са най-често допусканите грешки от подаващите заявления за участие по програмата?

АК : Още при разработването на Програмата са били заложени минимални изисквания към комплекта документи. Това не е разработване на проект, а програма за подпомагане на бранша, но обхваща само регистрираните земеделски производители. В тази връзка възможностите за грешки са минимални, още повече, че нашите специалисти най-активно участват в процеса на попълване на документите. Нямаме статистика къде най-много се греши, но смея да кажа, че заявките преминали етапа на попълване и предварително подписване от страна на кандидатите, са изцяло резолирани в централното управление от мен.

Важно за пчеларите и за нашите специалисти е това, че при подаването на заявките през януари няма да се изискват заверки на новите анкетни карти за 2009 г. В сила са заверените от 2008 г. Бланките се попълват на място, собственоръчно от кандидатите или техни пълномощници. Комплектът от документи е силно опростен, трябва само да си реално пчерлар и да познаваш собственото си стопанство. Лично аз не одобрявам ниската активност на пчеларите по отношение на борбата с вароатозата, проверителската дейност и особено за анализите на пчелния мед. Надявам се тази година това да не е така. Всички се учим в движение и най-важното е да има реална полза от тази програма за всеки участващ пчелар.

ПиК : Може ли пчелар, подал проект по мярка 112 от Програмата за развитие на селските райони по мярка „Млад фермер” да участва и в програмата за пчеларство?

АК: Двете програми имат сходен характер – и двете са подпомагащи, а не с инвестиционен характер програми. Участието на пчеларите е възможно и по двете, стига да няма препокриване на помощта и дублиране на документи за плащане. По-инициативните и с по-голям размах млади фермери сигурно ще се възползват и от двете програми, но има и някои ограничения (например таван за притежаваните 100 пчелни семейства при покупка на кошери). Всеки трябва добре да обмисли и да реши какво да предприеме.

Ангел Кинанов е роден на 6.01.1978 г. Завършил е магистратура в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, специалност „Публична администрация. От юни 2007 г. до момента е зам. – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, където отговаря за прилагането и изпълнението на програмите, схемите и мерките от „Селскостопанските пазарни механизми”, включително и за “Програма за развитие на пчеларството 2008-2010”. Интервю от в. Пчела и кошер

Правим всичко за активизиране на пчеларите
6770
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини