Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.02.2008 г.

Картофите се отплащат на добре подготвени площи

Почви и обработка: Много добри почви за картофите са тези с лек механичен състав. Уплътнените почви съдържат малко кислород, поради което клубените се задушават и изгниват. Изключително важно е картофите да не се отглеждат продължително време на едни и същи площи, тъй като това води до увеличаване на плевелите, болестите и неприятелите, а от там и до намаляване на добивите. Добре е след 2-3-годишно отглеждане на картофи на едно и също място, на тези площи да се отглеждат фуражно-житни смески, житни култури, зеле, лук, грах, фасул и др. Семепроизводните посеви не трябва да се отглеждат след себе си. На целинни площи, каквито често се използват за картофи се изисква оран с фрезоване през есента, повторна оран на пролет и браздене 2-3 дни преди засаждане. На обработваеми площи оранта се прави напролет и браздене непосредствено преди засаждане или 2-3 дни преди това.

Торене: Добре е през есента с извършването на дълбоката оран да се внесе и заоре 2-4 тона оборска тор или 500-900 кг. птичи тор. За да се определят видовете торове и тяхното количество, е много важно да се направи почвен анализ на всяко място, на което ще се отглеждат картофи. За определяне запасеността на почвата се вземат почвени проби от площите, на които се отглеждат картофите. На регистрираните земеделски производители анализите на почвените проби се извършват безплатно със съдействието на Областните службе за съвети в земеделието.

Примерни схеми за торене: I схема: Амониева селитра - 50 кг/дка - внася се ? при сеитба и ? при загърляне; Патенткалий - 50 кг/дка - внася се при сеитба. II схема: Амониева селитра - 50 кг на дка - внася се 1/2 при сеитба и 1/2 при загърляне; Троен суперфосфат - 20 кг/дка при сеитба; Калиев сулфат - 30 кг/дка при сеитба. При добре балансирано основно торене и развитие на културата, може да се приложи и листно подхранване с Лактофол, Хортигроу, Фолиарел, Кристалон и др. Първо пръскане - фаза бутонизация (преди цъфтеж),второ - по време на цъфтеж и трето - след цъфтеж. Важно е да се знае, че при недостатъчно основно торене листните торове не оказват добър ефект.

Подготовка на посадъчния материал: Рътенето е задължително мероприятие за ускорено развитие на посева, в резултат на което вегетационния период се скъсява с 10-15 дни, а добивът нараства с 20-25 процента. Рътенето започва 40 дни преди засаждане, като картофите се поставят в топли и тъмни помещения до събуждане на клубените. След това се осветяват с цел оформянето на здрави и закалени кълнове.

Засаждане: В зависимост от надморската височина засаждането е от 15 април до 30 май. Оптималният срок е при трайно задържане на температура на почвата 7-8oC на дълбочина 8-10 см.. Сеитбената норма е 250-300 кг/дка в зависимост от фракцията на посадъчния материал. Разстояние на засаждане - междуредово разстояние 65-70 см, вътрередово разстояние 25-30 см. Закупуването на семена трябва да става само от лицензирани производители и вносители на посадъчен материал от картофи.

Картофите се отплащат на добре подготвени площи
76054
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини