Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.12.2007 г.

Оборският тор става и за друго

Биотопливо

Ако разполагате с достатъчно оборски тор, би било престъпление да не го използвате – та Вие разполагате с биологично топливо (биотопливо), към което се отнасят различните видове оборски тор, сламата и някои други органични материали. При разлагането си те отделят топлината, необходима за растенията. От оборския тор най-добри качества като биотор има конския, а след него – говеждия.

Сламата се използва за отопляване на парниците обикновено в смес с оборски тор. Говеждият тор, премесен със ситна слама или плява в съотношение 1:1 дава с няколко градуса по-висока температура от непримесения.

Чистата слама служи като биотопливо за по-хладолюбиви култури и за по-късни разсади. За да се загрее тя предварително се навлажнява и се смесва с минерални торове – 4 кг амониева силитра и 1 кг суперфосфат на 100 кг суха слама. Парниците се зареждат с предварително загрято биотопливо.

Около 10 дни преди зареждането им оборският тор или другите органични материали се натрупват на куп близо до парниците, без да се притъпкват. Купът се прави широк в основата 2-3 м, висок 1,5-2 м и произволно дълъг. Когато се използва смес от оборски тор и слама, купът се изгражда от редуващи се пластове тор и слама.Ако торът е много влажен, се прибавя суха слама, ако е сух – сламата се навлажнява. Така наредените материали се нагряват 5-10 дни. Парникът се зарежда при тихо и по-топло време.

Изсипаният в парниковия трап тор се разбива добре с вила, разтръсква се, за да стане рехав и се нарежда равномерно на пластове като се притъпква леко с вилата. В средата на парника, по дължината му се напластява повече тор, за да “пропада” парника при слягането на тора. Когато е необходима по-умерена температура за по-дълго време, торът се притъпква по-силно, а когато е необходима по-висока първоначална температура – по-слабо. Пластът от биотопливо в трапа трябва да е дебел 50-60 см за топлите парници и 20-30 см за полутоплите.

Върху заредения тор веднага се засипва парникова почва на пласт дебел 10 см за пикиран в саксии разсад, 16-18 см за гъсти разсади и за обикновено пикиране и 20 см за парникови култури. Парниковата почва е торово-почвена смес от 1-2 части почва и 3 части добре разложен оборски тор. Към нея може да се прибавят и минерални торове. Парникът, зареден с биотопливо и парникова почва се покрива с рамки и с рогозки.

Така покрит той се оставя няколко дни до като почвата се затопли и температурата остане сравнително постоянна, след което може да се използва. Страничните пътеки се запълват със слама или с топъл оборски тор. Отопляваният с оборски тор парник запазва топлината си 40-60 дни.

Оборският тор става и за друго
40919
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Кубота на второ място по продажби на трактори
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Само за авансовите плащания по втория прием през финансовата 2024 година
Определен е бюджетът по 2 интервенции за лозари и винари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини