Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.08.2007 г.
Малките бръмбарчета, които изяждат фасула

31-08-2007 г. Най-вече по време на хранение всички са виждали малкия бръмбар, който ни хвърля в ужас. Това е фасулевият зърнояд. Той е продълговато яйцевиден, с тъмно-кафяв до черен основен цвят, на дължина достига 2-4 мм. На гърба има 10 продълговати ивици от по-светли и по-тъмни космици. Фасулевият зърнояд е мнояден вид – напада лещата, баклата, фуражния грах, фия, лупината и др. Първото поколение се развива по растенията в градината, а останалите – по прибрания фасул. Този неприятел е в състояние да развие от 4 до 8 поколения годишно. Бръмбарите снасят яйцата си по зрелите бобове и по зърната в тях. Средно снасят около 100 яйца. Ларвите се излюпват след 5-6 дни и проникват в зърното през входен отвор, който не се вижда. В процеса на храненето си, те издълбават ходове, които постепенно се разширяват. След като се изхранят ларвите правят камерка, в която какавидират. Излизането на възрастното насекомо се улеснява от кръглото капаче, което ларвата прогризва предварително. Обикноевно целият цикъл на фасулевият зърнояд протича средно за 32-34 дни, а при температура 25 градуса – дори и за 24 дни. В едно зърно се развиват по няколко ларви, които са в състояние да го изгризат почти напълно. Освен това те го замърсяват с екстрементите си, поради което то е негодно за консумация. Повредените зърна не могат да се използват и за посевен материал, тъй като имат силно намалена кълняемост. Борбата с фасулевият зърнояд е трудна и трябва да има комплексен характер. Химичните третирания трябва да се порвеждат в периода на зазряването на първите бобове, като пръсканията се повтарят 2-3 пъти. Могат да се използват препаратите агрия 1050 – 0,15 %, децис 2,5 ЕК-0,04%, карате 5 ЕК-0,03%, дурсбан 4Е-0,1% и др. В малката градина, където фасулът се отглежда на ограничени площи, химичните третирания могат да се избегнат, като брането се извършва на няколко ръце и в никакъв случай не се оставят необрани зрели бобове. Преди прибиране в складови помещения, зрелият фасул трябва добре да се просуши и внимателно да се сортира, като се отстранят всички нападнати зърна, за да се избегне пренасянето на неприятеля. При възможност съхранявайте зрелия фасул в плътно затворени съдове. Имайте предвид, че бръмбърът е в състояние да прогризе хартияна и платнената опаковка и да достигне до съхраняваното зърно. Фасулевият зърнояд умира при загряване на семената при температура 60 градуса в продължение на 4 часа, като дебелината на пласта от зърно не бива да бъде повече от 4 см. Някои сортове фасул обаче след топлинна обработка много трудно се сваряват. Освен това на загряване може за бъде подложен фасулът за консумация, но не и за посевен материал. Бръмбарите могат да бъдат ликвидирани и ако семената се държат при минус 12 градуса в продължение на 12 часа. За тази цел съхраняваният фасул може да бъде изнесен навън през зимата или да се постави във фризер.
1901
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
В края на октомври във Варна ще се проведе първата Зърнена академия
Практика
Ценен опит как може да спасите младата овощна градина от крадци
Танева: Земеделският сектор в Сливенско има двоен дял в икономиката от средния за страната
Готви се забрана за търговци, обвързващи фермерите с употребата на повече пестициди
Туршия от краставички и грозде
Рязък скок в износа на украински домати за ЕС, рекордни доставки за чужбина
Свързани материали
Виж
В края на октомври във Варна ще се проведе първата Зърнена академия
Практика
Ценен опит как може да спасите младата овощна градина от крадци
Танева: Земеделският сектор в Сливенско има двоен дял в икономиката от средния за страната
Готви се забрана за търговци, обвързващи фермерите с употребата на повече пестициди
Туршия от краставички и грозде
Рязък скок в износа на украински домати за ЕС, рекордни доставки за чужбина
Приятели на SINOR.bg: НАЗ /    Национална Овцевъдна Асоциация /    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    Гласът на фермера    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2016

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам