Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.06.2007 г.
Предстояща е сеитбата на карфиола за късно производство

27-06-2007 г. Поради разнообразния си химичен състав цветното зеле (карфиол) има високи вкусови, хранителни и диетични свойства. То е много взискателно към климатичните фактори, почвата и технологията на отглеждане. Вирее добре на плодородни, запасени с органично вещество почви. В сравнение с главестото зеле е по-топлолюбиво, като оптималната температура за растеж и развитие е в рамките на 15-21oС, но като цяло цветното зеле се развива добре при по-влажен и хладен климат. Късното производство на тази култура много често се предпочита от производителите поради факта, че образуването на главите е през есента, когато температурата е по-ниска. За добри предшественици на карфиола се приемат салатите, лукът, фасулът, спанакът и други. Не трябва да се допуска отглеждането му след производството на друг вид зелеви култури върху дадената площ. Сеитба. Карфиолът за късно производство се засява юни-юли със сеитбена норма 50-60 г семена на декар или 4-5 г на кв. м. Разсадът не се пикира и е готов за засаждане след около месец. Засаждане. След като се прибере продукцията от предшественика, избраната за отглеждане площ се изорава и се правят бразди, в чиито основи се засаждат растенията. Схемата на засаждане е 60х50 см или 80х40 см. Грижи през вегетацията. В зависимост от заплевеляването се правят няколко окопавания, с първото от които растенията се загърлят. Важна грижа през вегетацията е редовното поливане, тъй като горещините през летните месеци влияят изключително неблагоприятно върху качеството и количеството на продукцията. В зависимост от запасеността на почвата с хранителни елементи при основната обработка на почвата се тори с по 20-40 кг суперфосфат и калиев сулфат и 50-70 кг амониев нитрат на декар. Азотният тор се внася на два пъти по време на вегетацията - при първото окопаване и 20-25 дни след това. Когато карфиолът се отглежда на по-леки песъчливи почви, особено ако предшественикът не е торен с органични торове, при основната обработка на почвата се внася и оборски тор в норма от 4-5 т на декар, а количествата на азотните, фосфорните и калиевите торове могат да бъдат намалени с 20-30 процента. За подхранване през вегетацията с много добър ефект може да се използва и разтворен във вода оборски тор - т.нар. шербетуване. За намаляване на загубите на азот и за повишаване ефективността на торовете след всяко подхранване се окопава с последващо загърляне. Редовно се следи за появата на болести и неприятели и се прилагат необходимите пръскания. Тънкости за качество. След началото на образуване на главите, за да се запазят от повреди и да се съхрани белият им цвят, те трябва да се закрият, като листата се събират над тях и се завързват с канап или друг подходящ материал. Продукцията обикновено се прибира на етапи, тъй като узряването на главите не става едновременно при всички растения.
19586
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Чай от компост заменя купените торове
Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри българската позиция по преговорите след Брекзит
Схемите за училищен плод и мляко се обединяват и ще действат 6 години
Решения на Министерския съвет
Община Дупница получава държавен имот за изграждане на площад в Джерман
Пореден провал с оценката на старата ПРСР
Ариго ВГ – новото цялостно решение от ДюПон за контрол на плевелите при царевица.
Свързани материали
Виж
Чай от компост заменя купените торове
Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри българската позиция по преговорите след Брекзит
Схемите за училищен плод и мляко се обединяват и ще действат 6 години
Решения на Министерския съвет
Община Дупница получава държавен имот за изграждане на площад в Джерман
Пореден провал с оценката на старата ПРСР
Ариго ВГ – новото цялостно решение от ДюПон за контрол на плевелите при царевица.
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам