Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.04.2007 г.
Подменете сорта лоза чрез присаждане “на разцеп”
Подменете сорта лоза чрез присаждане “на разцеп”

Както при овощните, така и при лозите често се налага да променим нежелан сорт с друг предпочитан от нас. Това може да стане като изкореним наличното растение и на негово място засадим фиданка или лозичка от желания сорт. В този случай обаче ще трябва да изчакаме 3-4 години докато започне плододаването на дръвчето или лозата. Ако искате да скъсите този период може да се спрете на втория начин, който е чрез присаждане . При лозата един от най-подходящите методи е присаждане "на разцеп”. Той се извършва в края на март – началото на април, когато е започнало активното сокодвижение. Как точно се прави самото присаждане: Първо срязваме лозата с трионче ниско над земята – около 15-20 см. Раната трябва да бъде много добре загладена, което гарантира по-бързо и качествено срастване на калемите към подложката. След това с малка брадвичка внимателно правим разцеп в средата на стъблото, като внимаваме той да не е нито много дълбок, нито много плитък.

Втората стъпка е подготовка на калемите, върху които се оставят две пъпки.Под долната пъпка се прави двустранен отрез, оформен като седло. Горната част на калема се отрязва над втората пъпка с обратен на нея наклон, така че при попадане на капка вода тя да се стече по противоположната страна. Така подготвените два калема внимателно поставяме в двата края на разцепа с пъпки сочещи навън, като се стремим кората на калема и подложката да бъдат на едно ниво. Между калемите остава процеп, който е добре да се запълни с парченца от лозата, за да не се допусне навлизане на овощарската замазка дълбоко в прореза. Накрая присадката се замазва с овощарски мехлем с цел предпазване от проникване на болести. Подмяната на сорта лоза по този начин гарантира по-бързо встъпване в плододаване, защото старото растение, върху което сме присадили има добре развита коренова система, и разбира се спестява не лекото изкореняване на нежелания сорт.

104526
Коментари (3)
Напиши коментар
 От: Митака   22:02  вторник, 4 април 2017 г.
И най важното е да не се облепя раната с найлони, ще се удави калема , най добре да се остави разцепа отворен, само калемите се мажат с овощарска замазка да не съхнат и раната от горе за да предпазят от болести лозата, яко се стяга с въже разцепа за да се прехване по добре спойката и се слага шишето без дъно с капачката заедно от горе му и се чакат 40 дни
 От: Д.Маринов  15:40  вторник, 21 февруари 2017 г.
Мога ли да присадя на разцеп,при условие: Лозите са на един асмалък с още други сортове.Сокодвижението обикновено започва при всичките.Ако взема калемите от едната лоза и ги присадя в разцепа на другата,веднага,плачът ще попречи ли на прихващането?Моля за съвет,от който го е правил.
 От: Валери Аргиров  12:29  неделя, 19 февруари 2017 г.
Хубава и поучителна статия,но хубаво е да се прилага по някоя снимка,за да е нагледно това което трябва да се направи!
Последни материали
Виж
Лозарите, преструктурирали масивите си през 2017 г., са получили над 43,5 млн. лева
България е страна-партньор на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург
Плюсове и минуси при използване на карбамид в градината
По време на Българското председателство започва основният дебат за ОСП
Катар отново с интерес към българските агнета и млечни продукти
Министерството е на път да изземе функциите на фонд „Земеделие“ за ранкиране на проектите при надхвърлен бюджет
Свързани материали
Виж
Присаждане на цитруси
Малки съвети за овощари
Направете си замаска и изберете калемите
Пролетното присаждане изисква добра подготовка
Съхранявайте ги в мазето или хладилника до март
Вземете калеми, за да облагородите дръвчетата
Практика
Време е за присаждането на овошките
Кога трябва да пресадите цветето в по-голяма саксия
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам