Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.04.2007 г.
Подменете сорта лоза чрез присаждане “на разцеп”
Подменете сорта лоза чрез присаждане “на разцеп”

Както при овощните, така и при лозите често се налага да променим нежелан сорт с друг предпочитан от нас. Това може да стане като изкореним наличното растение и на негово място засадим фиданка или лозичка от желания сорт. В този случай обаче ще трябва да изчакаме 3-4 години докато започне плододаването на дръвчето или лозата. Ако искате да скъсите този период може да се спрете на втория начин, който е чрез присаждане . При лозата един от най-подходящите методи е присаждане "на разцеп”. Той се извършва в края на март – началото на април, когато е започнало активното сокодвижение. Как точно се прави самото присаждане: Първо срязваме лозата с трионче ниско над земята – около 15-20 см. Раната трябва да бъде много добре загладена, което гарантира по-бързо и качествено срастване на калемите към подложката. След това с малка брадвичка внимателно правим разцеп в средата на стъблото, като внимаваме той да не е нито много дълбок, нито много плитък.

Втората стъпка е подготовка на калемите, върху които се оставят две пъпки.Под долната пъпка се прави двустранен отрез, оформен като седло. Горната част на калема се отрязва над втората пъпка с обратен на нея наклон, така че при попадане на капка вода тя да се стече по противоположната страна. Така подготвените два калема внимателно поставяме в двата края на разцепа с пъпки сочещи навън, като се стремим кората на калема и подложката да бъдат на едно ниво. Между калемите остава процеп, който е добре да се запълни с парченца от лозата, за да не се допусне навлизане на овощарската замазка дълбоко в прореза. Накрая присадката се замазва с овощарски мехлем с цел предпазване от проникване на болести. Подмяната на сорта лоза по този начин гарантира по-бързо встъпване в плододаване, защото старото растение, върху което сме присадили има добре развита коренова система, и разбира се спестява не лекото изкореняване на нежелания сорт.

98266
Коментари (3)
Напиши коментар
 От: Митака   22:02  вторник, 4 април 2017 г.
И най важното е да не се облепя раната с найлони, ще се удави калема , най добре да се остави разцепа отворен, само калемите се мажат с овощарска замазка да не съхнат и раната от горе за да предпазят от болести лозата, яко се стяга с въже разцепа за да се прехване по добре спойката и се слага шишето без дъно с капачката заедно от горе му и се чакат 40 дни
 От: Д.Маринов  15:40  вторник, 21 февруари 2017 г.
Мога ли да присадя на разцеп,при условие: Лозите са на един асмалък с още други сортове.Сокодвижението обикновено започва при всичките.Ако взема калемите от едната лоза и ги присадя в разцепа на другата,веднага,плачът ще попречи ли на прихващането?Моля за съвет,от който го е правил.
 От: Валери Аргиров  12:29  неделя, 19 февруари 2017 г.
Хубава и поучителна статия,но хубаво е да се прилага по някоя снимка,за да е нагледно това което трябва да се направи!
Последни материали
Виж
Чай от компост заменя купените торове
Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри българската позиция по преговорите след Брекзит
Схемите за училищен плод и мляко се обединяват и ще действат 6 години
Решения на Министерския съвет
Община Дупница получава държавен имот за изграждане на площад в Джерман
Пореден провал с оценката на старата ПРСР
Ариго ВГ – новото цялостно решение от ДюПон за контрол на плевелите при царевица.
Свързани материали
Виж
Практика
Време е за присаждането на овошките
Кога трябва да пресадите цветето в по-голяма саксия
Практика
Медът ще помогне на калема да се прихване
Кога се събират калеми от дръвчетата за пролетно присаждане и как се съхраняват?
Частта от подложката се реже напролет
Проверка за прихващане на окулираната пъпка
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам