Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.03.2007 г.

Техниката на резитба при сливата и вишната е много важна

Професионалните инструменти на Felco гарантират чист сряз

От плодните дървета най-рано започват да се развиват костилковите – вишна, слива, джанка, трънка. Затова и трябва да се режат преди другите. Не чакайте да набъбнат пъпките. Не трябва заедно с клоните да се премахват и веществата, които са се натрупали като запаси през зимата и вече са се придвижили към тях, за да осигурят цъфтеж и начало на растеж на филизите. Може дървото да пострада много силно. С листата още не синтезира хранителни вещества, а запасите са изчезнали заради нашата прибързаност. Ще се случи това, от което най-много се боят овощарите. Ще започнат да окапват завръзите от дървото, раните ще заздравяват по-бавно и трудно, а филизите ще са много къси и слаби. Ако дървото е здраво и сте направили резитбите на време и със точно спазване на правилата за отделяне и скъсяване на клоните, ще има полза.

Зимната резитба на плододаващите ябълки е различна

И ето защо. У повечето костилкови способността да цъфтят добре и да плододават се запазва до тогава, докато годишният прираст от клоните не е по-малък от 40 см. В този случай на филизите в пазвите на листата се формират групови пъпки. Една от тях е вегетативна, а другите две генеративни -–цветни. Вегетативната дава филиз, а генеративната плодове. Но щом дължината на филизите стане по-малко от 25-30 см, в пазвите на листата се зареждат единични пъпки. И всички те като правило само цветни. Растежната пъпка е една – върховата. До колкото цветните пъпки у костилковита се прости, то на мястото им, на мястото, на което са били след цъфтеж или плододаване остават само следи във вид на белези. Клоните се оголват. Ето защо у много от костилковите (особено добре се вижда на вишната) клоните израстват дълги, като пръти, без разклонения и само на последния филиз има няколко пъпки. Това е една от основните причини защо костилковите се нуждаят значително повече от резитба, от колкото семковите. При последните пъпките са смесени. Те дават и плодове и листа и филизи. Тук оголване заплашва само многогодишни клони и то само в местата на засенчване. До като при костилковите, при отслабване на растежа, оголване се наблюдава веднага след плододаването. При тези, които плододават главно на букетни клонки и предивременни клони оголването на клоните върви бавно. Дълготрайността на тези образувания е 3-5 години. А ако не израстват нови букетни клончета, - това е възможно само при силен растеж на филизите, веднага започва оголване. Но това не означава, че колкото е по-силен растежа, толкова е по-добре. При много голям прираст, а в първите години дължината на филизите може да е и 2 м и повече, короната е силно разтворена. Растежът и плододаването се премества по периферията й. Започва провисване (накланяне) на клоните. Появяват се лакомници. Така, че резитбата е много важна за и за силните и за слабо растящите дървета.

Тя при тези видове е много проста. Отначало се премахват всички сухи, болни и строшени клони. След това се подрязват краищата на клонките със слаб растеж. Срезът се прави над някакво силно разклонение. Ако няма такова, то и над което и да е странично клонче. Дългите и много дългите едногодишни клонки ги скъсете. Не режете само връхчето! Това е безполезно. Много дългите отрежете на 1/3-2/3, дългите на – 1/3-1/2.

Смисълът на силното скъсяване е в това, че ако броят на филизите през следващата година е по-малко, но растежът им ще бъде по-силен. Късите – по-малки от 30 см – никога не скъсявайте. Те има само една пъпка – връхната. Ако я премахнете, клонката ще изсъхне до първата вегетативна пъпка, а ако се окаже, че такава няма, ще изсъхне до основата си. Задължително трябва да се премахват стъблените и кореновите израстъци. Само не ги режете с пънче. Разбира се, така е по-бързо и просто. Но вместо с едно стъбълце, ще получите толкова нови, колкото пъпки сте оставили на пънчето. А още и спящите пъпки ще започнат да се развиват и да прорастват. В силно сгъстената корона, проредете клоните. Стремете се да отделите най-малко ценните: старите и прекалено дългите. При подмладяването, правете срезовете там, където годишният прираст е бил доста силен – 40 см и повече. Ако растението не е ашладисано, а е на собствени корени и е оформено като храст, то най-старите клони ги режете до основата, а вместо тях оставяйте младите и силни, добре разположени.

Техниката на резитба при сливата и вишната е много важна
222331
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини